Buffé 1
ENKLASTE SYLTEN Lägg 200 g torkade aprikoser elle
r tranbär i blöt över natten. Vattnet ska precis täcka. Mixa aprikoserna med vattnet på morgonen. Söta ev med lite honung. Voilà – nu har du en perfekt sylt till gröt, pannkakor eller ostbrickan, hälsar Camilla Wallenius i Göteborg. Gofi ka i friska luften På med vantarna och fånga vårvinterns vackraste dagar. Fyll termosen med varm vit apelsinchoklad och mumsa på päronmuffins med kolagömma under smuldegstäcke. Foto Eva Hildén Smith → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Hälsodrycker« av Anna Ottosson (Bonnier Fakta). päronmuf f ins med crumble Kolafyllda Morgonmums med chia Bästa fi kat en aktiv vårvinterdag! Skala och skär 1 fast päron (t ex conference) i cm-stora bitar. Nyp ihop 40 g smör i tärningar med 1 dl havregryn, ½ dl vetemjöl, ½ dl strösocker och ½ krm salt till en smulig deg. Vispa 2 ägg, 1 ½ dl strösocker och ½ tsk vaniljpulver poröst med elvisp. Rör ner 100 g smält smör och 2 dl mjölk (3 %). Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 krm salt. Rör ner i smeten. Fyll 12 medelstora muffi nsformar till två tredjedelar med smet, gärna ställda i en mufi nsplåt. Klicka 1 msk karamelliserad mjölk/dulce de leche i mitten av varje muffi ns. Tryck ner päronbitarna. Strö över smuldeg och lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen på 200°C tills de är gyllene, ca 20 minuter. Låt svalna. KOKOSCHIPS MED TAMARI Krispigt veganalternativ till bacon eller som tilltugg. Rosta 1 dl kokoschips i en torr, het stekpanna tills de blir gyllene. Häll på 1 msk tamarisoja och låt koka in under omrörning. Varm vit choklad med apelsin & vanilj Vintervitt och värmande. Koka upp 5 dl mjölk (3 %). Rör ner 100 g hackad vit choklad, 1 krm vaniljpulver och 1 tsk fi nrivet apelsinskal. Häll upp i glas/koppar. Toppa med vispad grädde och fi nrivet apelsinskal. B UFFÉ 2 • 2016 19 SALTROSTAD MAJS Grymt gott snacks! Häll av och sprid ut 1 burk majskorn (340 g) på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen ca 1 timme på 150°C. Ta ut plåten och blanda med 1 tsk olja och 1 krm salt. Ställ in ytterligare ca 5 minuter på 225°C, tills majsen får lite färg. GRILLAD AVOKADOTOAST Rondek Zirari i Stockholm börjar morgonen med en krämig chiapudding. Blanda 1 dl kokosmjölk, 2 msk vaniljkvarg, 1 krm vaniljpulver och 1 ½ msk chiafrön. Låt stå i kylen över natten. Servera med frukt, t ex kiwi, mango och jordgubbar. Hetaste mackan just nu! Fördela 1 msk pesto, ½ skivad avokado, 1 dl bladspenat och 4 skivor lagrad ost, gärna cheddar, på 2 skivor ljust surdegsbröd. Lägg ihop. Stek brödet i lite olivolja i en stekpanna på båda sidor tills osten smälter, eller använd en mackgrill.