Buffé 1
e N t r Double fun! Överraska med en Inte bara et
t mättande tillbehör! Nu får de nya knölarna med nötig smak, smörig konsistens och häftig färg ta huvudrollen. Recept Karin Bohlin Styling Camilla Thörnqvist & Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull KRONÄRTSKOCKSKRÄM Lättlagad med frisk och fräsch smak. FÖR 4–6 PERSONER Häll av och mixa 1 burk kronärtskockshjärtan (400 g) och 1 hackad vitlöksklyfta med stavmixer eller i en liten matberedare till en slät kräm. Tillsätt 3 msk rapsolja och 3 msk olivolja i en tunn stråle. Mixa ytterligare en stund. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm nymalen svartpeppar. FRASIGA POTATISROSOR MED FÄRSKOST Läckert rosaröd potatis blir kronan på verket. GER 8 ROSOR (FÖR 4–6 PERSONER) 4 frysta, halvtinade smördegsplattor (400 g) 350 g rödskalig potatis (gärna stor cecile) 1 ½ dl färskost av philadelphiatyp rapsolja salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Kavla ut smördegsplattorna något på längden, till ca 30 cm. Dela varje platta i två remsor. 3. Skär den oskalade potatisen i 2 mm tunna skivor, använd gärna en mandolin. 4. Bred ut färskosten på smördegsremsorna. Fördela ev smaksättning, se tips! 1 2 5. Lägg potatisskivorna omlott ovanpå färskosten med ca 1 cm mellanrum. Avsluta med en kant på ca 1 cm, se bild 2. Krydda med ½ krm salt och ¼ krm peppar per remsa. 6. Rulla ihop smördegen som en ros, nyp ihop degen mot slutet. Lägg över i en oljad muffi nsplåt. Täck med folie. 7. Ställ in plåten i mitten av ugnen ca 40 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°C, ta bort folien och tillaga ytterligare ca 10 minuter, tills potatisrosorna har fått fi n färg. 8. Servera med kronärtskockskräm, valfria charkuterier, t ex fårfi ol, lufttorkad skinka och salami, samt en sallad. Rulla en ros 3 Tips! Smaksätt potatisrosorna med smulad getost av chèvretyp, blåmögelost, strimlade soltorkade tomater, skivade oliver eller pesto. 4 5 1. Kavla ut smördegsplattan till ca 30 cm. Skär den i 2 remsor, ca 5 cm breda. Bred på färskost och sedan eventuellt smaksättning, se tips bredvid. 2. Fördela potatisskivorna omlott, så att de ligger utanför smördegen på ena sidan. 3. Rulla försiktigt från änden med potatis ända ut. 4. Nyp ihop degen på slutet. 5. Ställ potatisrosen i en oljad muffinsplåt. ATT TÄNKA PÅ: Välj potatis som är medelstor eller stor. Viktigt att skivorna inte är för tjocka. 36 B UFFÉ 2 • 2016 o y a s s p e ä d nna n r