Buffé 1
INNEHÅLL Februari: NR 2 • 2016 Det luktar potatis
... Den är djupt mörkblå, liknar nog mer rödbeta än potatis i färgen, i alla fall vid första anblicken. Intrycket förvirrar, smaklökarnas förväntan blir osäker, men sinnena skärps. Jag blundar, doftar och smakar. Jo, den smakar väl potatis! Eller kanske lite… Nästa gång har jag tre potatisar som Potatisprovning! ser ganska lika ut framför mig. Doften är inte jättestor, men jag känner skillnad. Gillar den där lite nötiga tonen; och visst har den en lite syrligt fräsch doft, eller? Vid tredje omgången kokta potatisar är det lättare att känna viss skillnad. Blir de godare? Nej, men upplevelsen, och kanske njutningen, lite större. Och dessutom är det kul att göra en sensorisk övning med en vardagsingrediens som kan bjuda på så varierad karaktär. Bäst av allt: Ingen kan ifrågasätta vad som är gott för mig – eller dig! Varför inte göra potatisprovning! På sidan 20 kan du läsa hur vi gjorde, och på ica.se/buff e får du fl er tips på hur du går till väga. Hur smakar då teff , durra, hirs och amaranth? Alltså frön från gamla kulturplantor som växer sig allt större i popularitet. För mig har de till helt nyligen tillhört kategorin konstigheter som jag klarar mig utan. Men inte längre! Smaken kan jag inte enkelt beskriva, däremot kan jag tipsa om att kolla in recepten på sidan 22. Tror inte att du kommer att bli besviken! Vill du bjuda på en sensorisk upplevelse på nästa middagsbjudning så bläddrar du till sidan 8, och hemmakrogen DoMas trerätters meny med stora sinnesupplevelser. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se I februari väljer jag ... KUL KNÖLAR & FRÄNA FRÖN Double fun. Det är namnet på en ny potatissort med djupt blå färg. Den är väldigt effektfull, speciellt eftersom den behåller färgen vid kokning, stekning etc. Smakmässigt är den bra, men det finns andra sorter som jag väljer före. Ratte, till exempel, är en stor favorit just nu, i alla fall små exemplar. De kan med fördel råstekas och få en skönt smörig konsistens! Rödskaliga cecile tycker jag är allra godast just nu. Knölig knöl. Jordärtskockan är en liten rotfrukt som hajpas hårt – med all rätt! Nya sorter som inte är fullt lika knöliga som förr gör hanteringen mödan värd. Smaken är ju, liksom tidigare, fantastisk. Frötrenden fortsätter! Chiafrön och quinoa har fått sällskap av fler frön från gamla kulturväxter. Min favorit nu är teff. Kokas enkelt till gröt i ugnen. Dock tar det lång tid, så planering behövs. Å andra sidan kan man med fördel koka en stor sats och ha i kylen. Gröten funkar nämligen bra att värma i mikron. Även om den kan se lite torr och gråbrun ut blir resultatet saftigt och, med rätt recept, nötigt gott. Spana in sidan 22. 39 5 8 14 16 19 20 22 29 30 36 Februarispaning Mat som låter är godare. Vårens trädgårdsböcker. Skryt mer – maxa smaken. Instatävla med smörgåstårta. Mjölksyra grönt. Gå på svartkrog. Hemmakrogen DoMa Buljong, kräm & friterad jordärtskocka. Chips och råhyvlad jordärtskocka. Vinterlax. Citrussorbet med ångad maräng & rostade nötter. Älsklingsrätten Banan- och mjölkchokladtårta. Carolines läckra vardag Kimchi fried rice. Aubergine- och böncurry. Lax med pankotäcke, broccoli & ingefärssmör. Sofi as curry Enklaste sylten. Saltrostad majs. Morgonmums med chia. Kolafyllda päronmuffi ns med crumble. Grillad avokadotoast. Kokoschips med tamari. Varm vit choklad med apelsin & vanilj. Mötet: Smaka på potatis Sensorikexperten Johan Swahn tipsar om hur du kan göra en provsmakning av potatis. Trendiga frön Fröfräsig sallad. Amaranth-romsås. Teff gröt. Orzotto med riven ost. »Nyttig« kladdkaka Kladdkaka med mandelsmör. Het foodwalk i Miami Key lime pie. Knölar som överraskar Kronärtskockskräm. Frasiga potatisrosor med färskost. Double fun med kallrökt lax och persiljemajonnäs. Råstekt ratte med trippeldipp. Rucolapesto. Parmesandipp med tryff el. Rökig paprikaröra. I säsong: blodapelsin Tårta à la crêpes suzette med blodapelsin. Tävla & vinn matpengar. d e C j B UFFÉ 2 • 2016 3 Bäst h e Tävla om 50 matcheckar sidan 39 29 recept n r ö Rötter & frön! ê p s s p å uzette