Buffé 1
MENY a la DoMa KROG HEMMA God mat är inte bara sm
ak. Det är också en lek med konsistens och temperaturer. Följ med till hemmakrogen DoMa, där paret Dorotea »Tea« Malmegård och Viktor Lejon lagar spännande överraskningar för både öga och mun. Text Anna Kågström Recept Dorotea Malmegård och Viktor Lejon Foto Erik Ardelius Styling Anna Wendt G 8 ästerna har precis satt sig kring det stora, hemsnickrade bordet. Nu kommer värdinnan Dorotea »Tea« Malmegård med sex rykande koppar: – Det här är en buljong på jordärtskocka. Antingen sörplar ni den som den är eller så dricker ni den i omgångar samtidigt som ni äter förrätten. En trappa ner håller sambon Viktor Lejon på med förberedelserna för varmrätten. Både han och Tea har en diger meritlista i krogbranschen. För två B UFFÉ 2 • 2016 år sedan hoppade bägge av sina fasta jobb. Slumpen ville att de i stället skulle driva hemmakrogen DoMa i den egna lägenheten på Östermalm i Stockholm. Ett första, lyckat Facebook-event med brunch ledde till ett bröllop, som ledde till ett 70-årskalas. Djungeltrumman ljöd, och snart var almanackan fullklottrad. Precis som andra, liknande hemmakrogar bygger idén på enkelhet: max 14 gäster, vällagad mat, avslappnad stämning och personlig inredning. Nästan som hemma – fast det är proff s som fi xar både maten och disken. – Det är roligt att skissa på maten tillsammans, säger Tea. Men för oss är hela upplevelsen viktig. Vi kan lägga ner nästan lika lång tid på låtlistan och blomsterarrangemangen. Denna kväll är temat smaker, texturer och temperaturer – kort sagt hur maten känns i munnen. Tea har ett enkelt sätt att förklara det typiska kockordet »textur«: forts på sid 10