Buffé 1
NYTT & HETT! → Tipsa redaktör camilla.thornqvist@
otw.se Februari Mat som låter är godare LJUD VIKTIGA FÖR MATUPPLEVELSEN DET SPELAR STOR ROLL hur mat och dryck låter, menar forskaren Charles Spence vid Oxford University. Vi föredrar en kolsyrad dryck, där vi tydligt hör de fräsande bubblorna, och baconets knaprighet, och ljudet som uppstår när man tar en tugga har i undersökningar visat sig vara minst lika viktigt som baconets smak och doft. Storsäljaren Magnum är ett annat exempel. Efter att konsumenter klagat på chokladbitar frasigt! som föll av när man bet i glassen ändrades receptet, så att bitarna höll sig bättre på plats. Men konsumenterna klagade igen; de saknade det speciella »bita i chokladen-ljudet«. Nu har man gått tillbaka till det gamla receptet. Enligt Charles Spence hänger vår inställning till mat med ljud ihop med vår historia. Knaprigt och krispigt gav oss människor en signal om att frukter och grönsaker var fräscha och därmed OK att äta. HEJ HENRIK VÅRENS TRÄDGÅRDSBÖCKER MAT OCH PSYKOLOGI Så, odla, skörda och njut Här är några spirande titlar i vårens bokflöde: Skryt mer – maxa smaken Be aldrig om ursäkt för maten, då börjar gästerna hitta fel. I shower, på teve och i böcker visar Henrik Fexeus hur du genom praktisk psykologi kan påverka andra mer än du tror. Psykologi och mat – vad finns det för samband? – Mat och smakupplevelser är inte ett isolerat fenomen. Sinnesintrycken jobbar alltid ihop, vilket medför att upplevelsen blir en kombo av yttre upplevelser som lukt och syn och av de tankar och känslor vi har just då. Odlarglädje! ODLA INGEFÄRA, citrongräs eller pak choi i nordiskt klimat? Det går utmärkt, menar Sutip Austads i Henrik Franckes »Den asiatiska köksträdgården«. (Natur & kultur) I »Urban odling – Tak, terrass och balkong« förvandlas underutnyttjade ytor till allt från kryddhyllor och örttäppor till miniväxthus och grönskande lådor på hjul. (Natur & kultur) Peter Englander räds varken fikonträd på friland eller vinrankor i Luleå i »Om konsten att odla det omöjliga«. Han avslöjar tricken som kapar minst två växtzoner i din trädgård. (Bonnier Fakta) »Herbariet – Växter till mat, magi och medicin« av Elin Unnes är en fascinerande vetenskaplig sagobok och odlingsmanual för läkeväxter som slingerkrasse, salvia och malört. (Natur & kultur) Ingen riklig skörd utan bra näring, slår författarna till »Gödsel« fast. Lär dig när, hur och med vad du ska gödsla. (Bonnier Fakta) Blomflugelarver, småfåglar och mykhorriza-svampar är några av medhjälparna för att »Odla ekologiskt«, förklarar Eva Robild i sjätte boken i serien Gröna fingrar. (Massolit). Hur skapar man bra förutsättningar vid en middag? – Få till en bra atmosfär! Det är lönlöst att bjuda folk som bråkar på god mat. De kan inte njuta av maten och kommer att förknippa minnet av den med känsloläget de var i. Gäster som är på topphumör är det bästa för smakupplevelsen. Ytterligare middagsknep? – Bjud på ett tilltugg före maten för att klippa den värsta hungern. Då kastar inte gästerna i sig middagen utan äter långsammare, känner vad maten smakar och njuter mer. Kan man påverka gästerna så att de gillar maten lite extra? – Skapa förväntningar! Berätta om maten, varför du ville laga just den här rätten, på vilket sätt den är speciell för dig. Berätta hur du gjort, vilka kryddor och råvaror du använt. Men är det inte bättre med låga förväntningar som överträffas? – Det sämsta man kan göra är att be om ursäkt och berätta hur misslyckad maten blev. Det skapar tvivel, och gästerna börjar genast leta efter fel. Och kommer att hitta dem. Och om man helt misslyckats med maten? – Försök vända på det och säg att du velat prova något väldigt speciellt. Och att kanske inte alla gillar det här men att det är hett på Manhattan. Sedan kan man tillsammans skratta åt de där knasbollarna på Manhattan som tycker det här är så gott. Är det fel att be gästerna om hjälp i köket? – Det är bara bra! Det vi är engagerade i uppskattar vi mer. Har man hjälpt till att blanda salladen eller smaka av grytan smakar de plötsligt bättre och mer. Läs och odla! B UFFÉ 2 • 2016 5 Foto Lennart Weibull Varsågoda!