Buffé 1
VINTERGRÖNT Trendigt! SHOT MED GURKMEJA Värmande
citrusshot med färsk gurkmeja och ingefära. Gurkmejan färgar av sig på händerna när man skalar, men det är det värt! Eller använd plasthandskar. GER 5 DL HÄLSOBOOSTa! Färsk ingefära 30 g färsk gurkmeja 200 g färsk ingefära 1 kg apelsiner 1 citron GÖR SÅ HÄR: 1. Skala gurkmeja, ingefära och citrusfrukter. 2. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt. Späd ev med vatten. 3. Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska. Det går också bra att sila genom en att skikta sig mer. 4. Häll upp i små glas och drick genast eller spara i kylen. Håller 3–4 dagar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Färsk gurkmeja sig i att laga mat som är snäll mot djuren, miljön och mig själv. Det blir mat som ger en verkligt bra magkänsla. På min lilla skånska gård odlar jag grönsaker, frukter och örter och plockar vildväxande råvaror i omgivningarna. Säsongens skiftningar är ständigt närvarande i köket, och genom att vinterförvara trädgårdens pumpor, äpplen, lök, vitlök, kål och betor kan jag laga mat med hemodlat även mitt i vintern. I min värld växer mat på träd, och kompost är helig mark. Att laga växtbaserat är ofta ingen större konst, och att baka utan smör och andra mejeriprodukter går bra. Jag upplever tvärtom att mjuka kakor blir saftigare och fluffigare av olja än t ex av smör. Mjölken kan man rakt av byta ut mot växtbaserade varianter som havre- eller sojadryck, och äggen kan enkelt ersättas av lite extra vätska, bakpulver och kanske någon bindande ingrediens som psylliumhusk eller potatismjöl. Fyllningen varierar jag efter smak och säsong. I den här kakan samsas päron med kardemumma och mandel, men det kan likaväl vara äpple och kanel, plommon och citronzest eller kanske krusbär och vanilj. Helt plötsligt har man en hel repertoar av veganska kakor! Det fiffiga med att baka bröd i kastrull är att det blir bra nästan hur man än bär sig åt. Jag har ofta bara ’tappat’ degen rakt ner i kastrullen, men när brödet sedan kommit ut ur ugnen en knapp timme senare ser det ändå ut som om det vore köpt på finbageri. Kastrullen är en perfekt form som fint håller ihop denna ganska lösa deg så brödet blir luftigt. Den långa jästiden ger 10 BUFFÉ 2 • 2017 Karoline Jönsson Ålder 28 år. Bor På gård utanför Ystad. Gör Kokboksförfattare, programledare och matfotograf. Aktuell med boken »Det goda gröna«. Favoritråvara just nu Hokkaidosquash! Snåltips Köp torkade bönor, ärter och linser i storpack i stället för att köpa kokta på tetra och burk. Koka en stor omgång och frys in i små paket. Favoritkokbok »My new roots«. en god arom, och vinteräpplen, som jag har lagrade fram till sommaren i kallskafferiet, gör brödet saftigt. Till detta kan man snabbt mixa ihop ett pålägg gjort av bönor och rostad paprika. Bönorna är rika på proteiner som ger bra energi. Just det här med att rosta saker i ugnen är ett av mina bästa knep för växtbaserad mat med stora, fylliga smaker. I min majs- och sötpotatissoppa rostas ingredienserna innan de mixas samman med vatten. Vitlöken rostas samtidigt och får en otroligt fyllig och lite söt smak, inte alls så där skarp som rå vitlök kan vara. Den blir som en naturlig buljong som smaksätter soppan. Släta soppor vinner på att toppas med rostade frön eller nötter, färska örter och kanske lite groddar och skott. Man behöver ingen juicecentrifug för att kunna juica hemma – en blender kan ge lika gott resultat. Jag silar alltid genom silduk eller ett tunt tyg, men det går också att använda sig av t ex en stålsil, men då skiktar sig juicen ganska lätt. Denna shot med ingefära, gurkmeja och apelsin blir en vitaminbomb som bränner till härligt i halsen.«