Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - TJUSIGT UTAN KÖTT VEGG
O CHIC – GRÖNT SNÄPPAR UPP vegetariska restauranger är inget nytt, men att en stjärnkock som Mathias Dahlgren går »all in« säger en hel del om hur etablerad den gröna Grand Hôtel i Stockholm byter nu Mathias restaurang Matsalen och Matbordet Vad är utmaningen med att laga veggo? – Först och främst vore det en mycket större utmaning om det var tvärtom. Utmaningen rent smakmässigt är att animaliska råvaror ger buljonger en grundsmak som ofta är en stor »ryggrad« grunder och buljonger som smakar för alla världens matkulturer, säger Mathias. är rejält långt från helylle och råkost är »Gourmetvego« (Norstedts förlag) av Jennie Benjaminsson. middagen och orientalisk man kan komma – här är det rat som gäller. LAGA MAT MED SMART APP MATGLÄDJE STEG FÖR STEG att komma på vad man ska laga och den som har en intellektuell funktionsnedsättning. Därför har Hushåll för steg-instruktioner. Matlagaren får och hur rätten ska tillagas. ning än vad vi tänkte från början. Den har laddats ner över 55 000 gånger, säger Margareta Frost Nu tas ytterligare ett steg för ökad matglädje. Med initiativet grammet »Halvåtta hos mig«. – Att klara av att laga mat, att våga viktigt för självkänslan, säger Margareta. måltiderna. Här är alla vinnare! THERESE LINDGREN VÄLJER VEGANSKT YOUTUBERN SOM LAGAR FOOLED PORK När Youtube-stjärnan Therese Lindgren tar steget mot att äta helt veganskt så märks det. Varje månad visas hennes videor 12 miljoner gånger. De över 400 000 följarna får ta del av Thereses liv och det som engagerar henne. Inte minst i köket – där hon visar hur hon lagar fooled pork, veganstek och kikärtsmaränger. Hur länge har du ätit veganskt/plantbaserat? – Jag har egentligen bara ätit helt veganskt sedan i somras. Kött uteslöt jag för flera år sedan, men att till 100 procent ta bort mejeriprodukter och ägg har varit en övergång som tagit mig ett halvår ungefär. Vad var det som fick dig att gå över till veganskt? – Till en början blev jag vegan uteslutande för att djur betyder mycket för mig, och således vill jag inte bidra till en djurhållning som inte stämmer överens med mina värderingar. Men i dag skulle jag aldrig kunna gå tillbaka till att vara »icke-vegan«, när jag märkt hälsofördelarna. Jag har aldrig mått så fysiskt och psykiskt bra som med min nya kost. Vad var svårigheterna när du skulle ställa om? – Hemma är det inget problem att äta veganskt, men däremot var det till en början svårt att veta hur jag skulle beställa när jag åt på restaurang. Man måste vara tydlig; många tror att bara man tar bort köttet är maträtten vegansk. De tänker inte på ägget i pastan eller grädden i såsen. Men oftast är ändå restaurangpersonalen väldigt tillmötesgående, så det brukar lösa sig i slutändan. Var får du inspiration ifrån? – Jag lagar precis samma mat som alla andra, bara att jag byter ut komjölken mot sojadryck, matlagningsgrädden mot havrematlagningsgrädde, köttbullar mot veganska bullar osv. Jag äter inte någon exotisk eller annorlunda mat, men skillnaden är att jag byter ut ingredienser mot icke-animaliska substitut. Gör du menyer för hela veckorna, eller tänker du dag för dag vad du ska laga? – Jag gör inte riktigt menyer för veckorna, men när jag väl handlar brukar jag köpa så att jag har mat för tre, fyra dagar. Är det någon mat du saknar från livet som allätare? – Jag saknar en riktigt bra vegansk mozzarella. Jag har testat ett par olika veganvarianter men inte hittat någon som smakar som den äkta varan. Dina bästa tips för den som vill börja äta mer veganskt? – Utforska de veganska substituten. Jag lovar att du inte kommer att känna skillnad på om såsen är lagad med matlagningsgrädde från ko eller havre. Vegansk färs smakar godare än köttfärs. Och våga prova att byta ut den vanliga yoghurten mot en soygurt, den är supergod! BUFFÉ 2 • 2017 5 Februari → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se