Buffé 1
RÄTT NU! kålrätter 3 sköna Gör en grön variant av
trendiga rätten shakshuka. Eller överraska med en pizza där bottnen görs på riven blomkål och mandelmjöl. Mer sugen på husman? Testa en kålpudding med savojkål och sojafärs. AV THERESE ELGQUIST FOTO FANNY HANSSON SVARTKÅLSPANNA MED ZUCCHINI, KIKÄRTER OCH BAKADE ÄGG Fräs grönt, knäck över ägg och smula på fetaost. Smaksätt med oregano eller kryddblandningen za’atar (se recept på ica.se). FÖR 4 PERSONER 125 g skuren svartkål 10 cm purjolök (det vita) 1 zucchini (ca 350 g) 1 förp kokta kikärter (380 g) 1 msk torkad oregano eller 1 msk za’atar 1 dl finstrimlad basilika 6 ägg 150 g fetaost rapsolja salt, svartpeppar basilika och smörgåskrasse till garnering rostat surdegsbröd och matyoghurt till servering . 32 BUFFÉ 2 • 2017 GÖR SÅ HÄR 1. skölj och låt kikärterna rinna av. 2. Fräs purjolöken i 1 msk olja i en stor stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt svartkål och zucchini. Fräs ytterligare ca 5 minuter. 3. Blanda ner kikärter, oregano eller za’atar och basilika. Smaka av med salt och peppar. 4. Gör små gropar i grönsaksfräset och knäck ner äggen, jämnt fördelat över pannan. Smula över fetaosten. Låt sjuda 5–10 minuter under lock, tills äggvitan har stelnat men gulorna fortfarande är krämiga. 5. Toppa med basilika och krasse. Servera med ett gott bröd och gärna matyoghurt. FÖR ALLA Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaosten mot tofu. Innehåller ägg. Servera med lämpligt bröd och laktosfri matyoghurt/soja-, havre- eller risbaserad mjölkfri ersättningsprodukt. KOLL PÅ KÅL Tack vare den höga trendfaktorn finns grönkål att tillgå året runt; som hela blad, färdigskuren, mixad i gröna smoothies – eller rostad till krispiga chips. Den jätterosliknande savojkålen har en mild och fin kålsmak som passar i kålpudding, kåldolmar, wokrätter och att råstrimla i en sallad. Svartkål är en korsning mellan grönkål och savojkål. Smakmässigt påminner den om savojkål, men den är sötare och mer kraftig än grönkål. Blomkål är en vidareutvecklad broccoli. Mixa den till ett »ris«, otroligt gott att steka med vitlök eller som här – som bas i en pizza. mera Coola kålsorter! Missa inte kålguiden på ica.se/buffe!