Buffé 1
»Kastrullen är en perfekt form som fint håller ih
op den ganska lösa degen så att brödet blir luftigt.« KASTRULLBRÖD MED VINTERÄPPLE & KUMMIN Karoline bakar bröd i kastrull främst för formens skull och inte för att få en ångeffekt som i klassiska kastrullbröd, där locket används under en del av gräddningen. GER 1 BRÖD 8 dl siktat dinkelmjöl (480 g) ¼ paket färsk jäst (ca 12 g) 3½ dl kallt vatten 3 dl rivet äpple (ca 200 g) ¾ msk salt 1 tsk kummin mjöl till utbakning GÖR SÅ HÄR: 1. Smula jästen och rör ut med lite av vattnet i en bunke. 2. Tillsätt resterande vatten och övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa över natten eller ca 10 timmar i rumstemperatur. 3. Stjälp ut den lösa degen på ett mjölat bakbord med hjälp av en slickepott. Ta hjälp av slickepotten för att vika degen ett par gånger tills du känner att den håller ihop och får en rund form. 4. Låt jäsa övertäckt i ytterligare1 timme. 5. Sätt ugnen på 250°C. 6. Ställ in en ugnssäker kastrull, ca 18 cm i diameter, i ugnen och låt den bli varm. 7. Ta ut kastrullen ur ugnen. Strö lite mjöl i bottnen och stjälp ner degen i kastrullen. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare ca 45 minuter. 8. Stjälp upp brödet, använd ev en bordskniv för att lossa det från kanten. Låt brödet svalna helt på ugnsgaller. Servera gärna med spreaden. FÖR ALLA Innehåller gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Rosta loss SPREAD PÅ ROSTAD PAPRIKA & VITLÖK Paprikan får en fyllig söt smak när den rostas i ugnen. GER CA 3 DL 2 små röda paprikor (ca 150 g) 1 vitlöksklyfta 1 förp kokta stora vita bönor (380 g) 1 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem i en ugnssäker form med skinnsidan upp. Lägg även i vitlöksklyftan med skal. Rosta i mitten av ugnen tills paprikan får färg och skalet lossnar, ca 25 minuter. 3. Lägg över paprikorna i en plastpåse och knyt ihop den. Låt svalna. 4. Öppna påsen och dra av skinnet från paprikorna. Skala vitlöken. 5. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 6. Lägg alla ingredienser i en bunke eller mixerglas och mixa slätt med stavmixer. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 2 • 2017 11 11