Buffé 1
AKVAPONISK STADSODLING MED HI-TECH Det sker på ta
k i New York men också i källare i Stockholm och i Göteborgs slakthusområde. Det är unga entreprenörer som vill förena hållbarhetstänk med hög kvalitet när det gäller odling. Vi möter här Jason, med det passande namnet Green, i New York. TEXT EVA NYQVIST FOTO PAUL BRISSMAN I ETT HEMSNICKRAT SKJUL på ett hustak i Brooklyn odlar Jason Green och hans två unga affärskompanjoner microgreens, små näringspackade blad med kryddig smak. Dessa säljs sedan på Whole Foods, en snabbköpskedja som specialiserar sig på ekologiska produkter. De platta LED-belysta odlingstrågen täcker så gott som hela utrymmet, från golv till tak i ett vertikalt odlingssystem. Längst in i lokalen står två stora fisktankar med tilapia (sötvattensfisk) vars avfall används som växtnäring. Processen, som filtrerar bort ohälsosamma bakterier, är helt automatiserad. Dataskärmar visar resultatet från de sensorer som mäter allt från temperatur och luftfuktighet i rummet till pH-värde och kvävehalt i odlingarna. Det kunde knappast bli mer hi-tech! Eller mer ekologiskt! Edenworks är ett av en växande skara nystartade företag som kombinerar modern högteknologi med ekologisk matframställning. Det är framför allt konsumenternas krav på lokalt odlade och giftfria produkter som driver utvecklingen. – 98 procent av all sallad som säljs i USA odlas i Kalifornien och Arizona, säger Jason. Det är en sexdagars resa för produkter som håller sig fräscha i en vecka. Transporten resulterar inte bara i trist sallad på tallriken utan betyder också en stor miljöpåfrestning. – Vi måste tänka om, säger Jason. I framtiden kommer vi att behöva odla mer varor där folk bor, och det enda sättet är då att odla inomhus! Och på höjden! 22 BUFFÉ 2 • 2017 Grönt och klart för skörd på kort tid! På Edenworks har man odlat allt från tomater och HÅLLBART MED HYDRO- & AKVAPONISKT Ett akvaponiskt odlingssystem innebär att man kombinerar odling av fisk i bassänger med moderna system för odling av grönsaker och bär. Det näringsrika vattnet cirkulerar mellan fisktankar och växternas rotsystem. Med akvaponik kan man öka produktionen av livsmedel även i stadsmiljö. Hydroponisk odling betyder att man odlar utan jord. De näringsämnen som växten behöver tillsätts i vattnet. paprika till squash och jalapeños, men microgreens, som rädis- och senapsskott, har hittills visat sig vara den mest hållbara affärsmodellen. – Dels kan vi skörda dem var sjunde eller var tionde dag, beroende på gröda, dels är det produkter som kan konkurrera med industriodlingarna i Kalifornien. Det är nämligen så gott som omöjligt att skörda microgreens med tröska! Man måste plocka dem för hand. Hittills producerar de bara blygsamma 180 kartonger i veckan, och säljer endast till en butik i Brooklyn, men expansionsplanerna är redan igång. – Vi planerar en fyrtio gånger så stor verksamhet under nästa år, säger Jason. Det hänger bara på att hitta en lokal. När Jason, som forskade inom neurologi innan han blev storstadsbonde, startade firman kändes det naturligt att odla på ett tak. – Det finns ju gott om tak, och det är billigt att hyra dem, men vi trodde också att solljus var en förutsättning. Men vår forskning här har visat att vi lika gärna kan bygga odlingarna i en källarlokal. Ju mer vi kan kontrollera alla delar av odlingen (temperatur, ljus och fuktighet), desto bättre blir produkten. Akvaponisk odling betyder att man kombinerar odling av fisk och växter i slutna, symbiotiska ekosystem. Tekniken gör det möjligt att odla olika produkter i samma system utan att använda mineralbaserade eller artificiella gödningsmedel. Och eftersom systemet är helt slutet finns det varken insekter, mask eller annan skadegörelse att bekämpa.