Buffé 1
VILTSKAVSGRYTA Lyxig helgmat mitt i veckan. FÖR 4
PERSONER Halvtina 2 paket hjortskav (à 240 g). Fräs det i 2 msk smör/ rapsolja så det får lite färg. Tillsätt 1 strimlad gul lök och låt den fräsa med mot slutet. Häll i 4 dl visp- eller matlagningsgrädde och smula ner 1 köttbuljongtärning. Koka ihop på svag värme ca 5 minuter. Smaksätt med ½ dl frysta lingon, ½ dl messmör och 1 tsk torkad timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bjud kokt potatis och broccoli till. BROCCOLI- & ÄDELOSTPAJ Enkelt med färdigt pajskal. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Tillaga 150 g fryst broccoli enligt anvisning på förpackningen. Fördela i 4 frysta portionspajskal (300 g). Smula över 100 g ädelost. Vispa ihop 6 ägg, 1 dl mjölk, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Häll äggstanningen i pajskalen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills äggstanningen stelnat. Fräs under tiden 1 dl pumpakärnor i 1 msk olja under omrörning ca 1 minut. Tillsätt honung och . Blanda runt. Toppa pajerna med fröcrunchet. Bjud en stor blandad sallad till. PITA MED PULLED OUMPH Bästa gröna snabbmaten. FÖR 4 PERSONER Lägg 2 strimlade rödlökar i en skål. Koka upp 1 dl ättiksprit (12 %), 2 dl strösocker och 3 dl vatten med 3–4 svartpepparkorn. Häll den varma lagen över löken. Låt svalna. Stek 1 påse fryst pulled oumph (280 g) enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt 1 dl vatten mot slutet så det blir lite såsigt. Rör ihop 2 dl majonnäs med 1–2 tsk srirachasås. Värm 4 pitabröd. Fyll dem med oumph, strimlad isbergssallad, srirachamajonnäs och picklad rödlök. TAPENADETORSK & BÖNOR Smidigt med färdig tapenade. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 175°C. Lägg 4 bitar fryst, tinad MSC-märkt torskrygg (à ca 140 g) i en oljad ugnsform. Bred 2 msk tapenade över varje bit. Ställ är klar, 15–20 minuter. Hetta upp 1 msk olivolja i en stor stekpanna och fräs 200 g frysta haricots verts. Tillsätt och 250 g halverade körsbärstomater. Låt fräsa ytterligare en stund. Strö på 1 tsk och ½ tsk nymalen svartpeppar. Garnera med färska basilikablad. Servera gärna med ett gott bröd. RÄKMACKA ASIAN STYLE Klassisk macka »goes Asia«. FÖR 4 PERSONER Tina och skala 500 g frysta räkor. Blanda 1½ dl majonnäs med 1–2 tsk wasabipaste. Stek 4 stora skivor surdegsbröd på båda sidor i lite olivolja. Bred majonnäsen på bröden. Fördela 2 urgröpta, skivade avokador och 2 kokta, skivade ägg över. Strö på lite och nymalen svartpeppar. Toppa med räkor och ev färsk koriander. Servera med limeklyftor. 36 BUFFÉ 2 • 2017 SMART vardag COOLT & FRYST Dyk ner i frysdisken och upptäck vilka smarta genvägar du kan ta! AV LISELOTTE FORSLIN FOTO LENNART WEIBULL