Buffé 1
februari 2017 ICA Kundservice 020-83 33 33 | kund
service@ica.se | ica.se Hej Daniel! MÅ BRA MED FEM VARJE DAG lagar bäst före-mat Daniel Erström, butikschef på ICA Supermarket Torget i Skellefteå, berättar om hur varor som närmar sig bäst före-datum blir till en dignande buffé lagad av butikens egna kockar. Xxxxx – Xxxxxx Xxxxx Hur jobbar ni med buffén? – Våra kockar stämmer dagligen av med de ansvariga för respektive avdelning och får veta vilka varor som börjar närma sig bäst före-datumet eller som av andra skäl har sorterats bort. Därefter planeras menyn för nästa dag. Vi har haft buffén i över åtta år och producerar uppemot 1 000 portioner om dagen. Har den utvecklats med tiden? – Xxxxxx Xxxxx –Xxxxx Xxxxx – Xxxxxxx rätter och bord. Bland annat ett med sås och ett med frukt och desserter. Till nyår hade vi en festbuffé med hummer och med en massa minisemlor. Här kan vi baka med smör, mjölk och grädde med kort datum. Så vad blir det annars för mat? – Vi dukar upp sex varma rätter varje dag och en salladsbuffé utöver såser, frukt och desserter. På onsdagar är det alltid smörgåstårta. Torsdagar är mer kåldolmar, men också lasagne – alltid lika populärt. Precis som tacobuffé och allt med lax. Vad tycker kunderna om »resttänket«? – Det är inget vi marknadsför, men vi berättar gärna. För oss är det självklart att jobba så här. Lite som man kan tänka hemma i sitt eget kök utifrån modellen »här är ditt kylskåp«, att vara kreativ och använda fantasin. Det är våra kockar jätteduktiga på. 26 BUFFÉ 2 • 2017 Tre frukter och två nävar grönsaker om dagen, eller tvärtom, rustar både kropp och knopp för att må bra. Men endast två av tio svenskar får i sig det. Håll utkik efter den nya symbolen »Må bra med fem varje dag« och inspireras till ett sundare matliv. Läs mer på ica.se/fem. GRÄDDE FRÅN SVERIGE ICAs 36-procentiga vispgrädde sällar sig till majoriteten mejeriprodukter inom det egna sortimentet med svenskt ursprung. Konverteringen gäller även drickyoghurt och smaksatt crème fraiche. INGA SEMLOR UTAN VISPAD GRÄDDE! MOROTSSEMLA MED APELSIN, SE RECEPT PÅ ICA.SE. »Gör salladen matigare med kål, morot eller paprika, förenkla med färdigskurna grönsaker i woken och byt ut godis mot apelsin när sötsuget slår till.« CHRISTINA KARLSSON, CHEFSDIETIST PÅ ICA, TIPSAR OM OLIKA SÄTT ATT FÅ I SIG MER FRUKT OCH GRÖNT. Spartips på sportlovet Att åka på skidsemester på sportlovet blir lätt en dyr affär. Men det behöver det inte bli, menar ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér. Här är några tips: • Satsa på begagnad skidutrustning (i gott skick), i regel 28 februari är det fettisdagen. Tips och recept för alla som älskar ica.se/buffe/semmeldagen. Hälsomedveten? Satsa på minisemlor! FÖRSMAK AV VÅR Våren känns inte lika avlägsen med en tulpanmönstrad porslinsmugg och bricka gen med te eller varm choklad och njut efter en frisk vinterpromenad. Produkterna icahemma.se. billigare än att hyra/köpa nytt. • Lägg ut en förfrågan på Facebook om att få låna utrustning som saknas. • Hyr skidstuga utifrån de klassiska skidbytardagarna, inte på dygnsbasis. Dela gärna stugan med vänner. • Ha en olycksfallsförsäkring och en hemförsäkring som skydd mot oväntade utgifter. • Ta med matsäck i backen och laga egna middagar. Soppor, grytor (förvara i mat-termos) och matiga mackor passar utmärkt att njuta i värmestugan.