Buffé 1
BLOMKÅLSPIZZA MED GRÖNKÅL, PESTO & FIKON Mixad bl
omkål, mandelmjöl och ägg blir till en superbra pizzabotten. Toppa med att använda färdigt blomkålsris och skippa mixandet/rivandet. FÖR 4 PERSONER 600 g blomkål ¾ dl mandelmjöl 2 dl finriven parmesan 2 stora ägg 1 msk torkad oregano olivolja salt, svartpeppar TOPPING 100 g skuren grönkål 1 rödlök 4 färska fikon 200 g färskost av philadelphiatyp 2 msk pinjenötter ½ dl pesto GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Massera grönkålen tillsammans med ½ msk olja och 2 krm salt. Skala och skiva 3. vatten. Låt svalna och krama ut vätskan. 4. Blanda blomkål, mandelmjöl, parmesan, ägg, oregano, ½ tsk salt och 1 krm peppar. 5. Bred ut degen till 4 runda pizzor på 2 bakpappersklädda plåtar. Grädda en plåt i taget 10–15 minuter i mitten av ugnen. 6. Bred/tryck ut färskosten över bottnarna. Fördela rödlök, grönkål och pinjenötter över. Grädda ytterligare 5–7 minuter, tills grönkå klicka på peston. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri färskost och kontrollera peston. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ och färskostersättning. Mixa egen pesto fri från ost, av färsk basilika, pinje- eller valnötter, vitlök och olja. Innehåller ägg. SAVOJKÅLSPUDDING MED SOJA & SPENAT Kålpudding i veggotappning. Servera med en grönsallad med avokado och granatäpple. Eller klassiskt med rårörda lingon. FÖR 4 PERSONER 300 g savojkål ½ gul lök 300 g fryst, tinad sojafärs 1 msk japansk soja 1 dl hackad persilja 2 ägg 1 msk flytande honung 100 g bladspenat rapsolja salt, svartpeppar hackad persilja till garnering grönsallad eller rårörda lingon till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. och strimla kålen tunt. 3. Fräs lök och färs i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt soja och persilja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta från värmen och rör ner äggen. Ställ åt sidan. 4. Fräs kålen i 1 msk olja i en annan stekpanna tills den mjuknar, ca 5 fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt spenaten. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Vänd runt. 5. Blanda färsblandningen med hälften av kålfräset. Tryck ut i en liten oljad ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Toppa med resten av kålfräset. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter. Toppa med persilja. 6. Servera gärna savojpuddingen med en grönsallad eller rårörda lingon. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, men kontrollera sojafärsen. Innehåller ägg. BUFFÉ 2 • 2017 33