Buffé 1
k esobröd MIXAT & BAKAT Förätit dig på semlor red
an? Baka semmelmuffins i stället! Eller pyssla en björnmacka, mixa snabb sylt med aprikoser eller en superkrämig smoothie med lingon och kokos. Barnens FOTO & STYLING EVA HILDÉN eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buffetipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Det goda gröna« av Karoline Jönsson (Norstedts). Semmelmuffins Extra krämig med både kokos och avokado! Mixa 250 g frysta lingon och 2 ½ dl kokosmjölk med 1 urkärnad och urgröpt avokado, ½ tsk vaniljpulver och ev 2 msk honung. Häll upp i 2 glas. Toppa gärna med riven kokos och lingonpulver. nya favvomacka! Det är svårt att inte leka med maten när resultatet blir så här gulligt (och gott)! Bre jordnötssmör på rostat bröd. Gör öron och näsa av skivad banan. Toppa »näsan« med ett blåbär och gör även ögon av blåbär. Bre på nutella eller smält choklad som »polotröja«. Strö över kokos eller hackade nötter. Grym liten bakelse för dig som inte orkar baka vetebullar och fylla på traditionellt vis. Blanda 3½ dl vetemjöl, 2 tsk malen kardemumma och 2 tsk bakpulver i en bunke. Vispa 3 ägg och 2½ dl strösocker pösigt med elvisp. Vänd ner 100 g smält smör, 1 dl mjölk (3 %) och sist de torra ingredien till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter på 200°C. Låt svalna. Ta bort papperet. Skär bort toppen på mandelmassa (uppvispad med lite mjölk eller mandeldryck), därefter vispad grädde. Lägg på locket. Pudra över I stället för nudlar! Skala, dela och kärna ur 1 butternutpumpa. Skär långa stavar längs med och kör dem genom en grönsakssvarv. Lägg på en bakpappersklädd plåt. På med olja, salt och peppar, in i ugnen pumpanudlarna i en sallad eller ha som tillbehör. Aprikossötad hallonsylt Misan Hallvig Pennerud tipsar om sitt recept på »Stora Björns sylt«, som gör succé på förskolan i Bromma där hon jobbar som kock. Koka upp 500 g frysta bär (t ex hallon) och 6–8 torkade aprikoser i en kastrull. Låt koka ca 10 minuter på svag värme. Rör då och då. Mixa slätt. Fyll på väl rengjord burk. Sylten bör ätas inom 1 vecka. Visste du att just kesobröd var det fjärde mest googlade matordet förra året? Rikt på protein – perfekt som stadigt mellanmål eller efter träning! Mixa 2 dl keso och 2 ägg. Tillsätt 1 dl majsmjöl, ½ dl majsstärkelse, 1 krm xantangummi, 1 msk solrosfrön och ½ tsk salt och rör ihop. Klicka ut degen till 4 bullar på en bakpappersklädd plåt. Strö över blandade frön. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter på 200°C, tills bröden får lite färg. Låt svalna. Servera gärna med färskost, skivad avokado och lite örtsalt. BARNSLIG BJÖRNMACKA Lingon- och kokossmoothie För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e Parmesan- & pankobönor Frasigt och grönt snacks och till drinken! Panera färska haricots verts först i uppvispat ägg sedan i panko (asiatiskt ströbröd) blandat med och salt. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite rapsolja. Ställ mitt i ugnen på 200°C tills de är gyllene, ca 10 minuter. Frötop pat