Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer info på ica.se. Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Misans hallonsylt sötas med A. Strösocker B. Aprikoser C. Honung 3. Grekiska ordet för liv A. Preos B. Syos C. Bios 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 28 februari. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 17 mars. 1. Proteinbehov för vuxna/dag A. 70–80 gram B. 50–60 gram C. 60–70 gram 4. Molekyl i kött och blod A. Hemo B. Heme C. Hemi JANUARINUMRETS RÄTTA RAD: 1C, 2A, 3B, 4C, 5B Tyck Till! Många hör av sig till mig. Men vad tycker du om Buffé? Mejla och berätta på tony.wallin@otw.se. 3 x grytor Cocktails & kanapéer Alltid nybakat Med en rulle kakdeg i frysen är det enkelt att bjuda på spröda, nybakta småkakor. RECEPT SOFIA NILSSON FOTO & STYLING EVA HILDÉN KNAPRIGA HAVREKAKOR Förvara gärna degen i frysen, skiva upp direkt från fryst och grädda efter hand. Använd ren havre så blir kakorna glutenfria av bara farten. GER CA 30 KAKOR För allA Se ica.se/buff e Blanda 3 dl havregryn, 1 dl havremjöl, ¾ dl majsstärkelse, 1 dl strösocker, ½ tsk salt och ½ tsk bakpulver i en bunke. Tärna 100 g kallt smör och lägg i en matberedare. Tillsätt 2 msk mjölk (3%) och de torra ingredienserna. Mixa snabbt ihop till en deg. Forma degen till en tjock rulle, ca 20 cm lång. Linda in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Frys ev in till senare. Vid gräddning: Sätt ugnen på 175°C. Skär degrullen i ½ cm tjocka skivor och fördela på bakpappersklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills de är gyllene. Låt svalna på galler. LYXKAKOR! BRE NUTELLA… eller glass mellan två kakor. Ännu lyxigare kakor – doppa ena halvan i smält choklad. Strö över kokos eller hackade nötter och låt chokladen stelna. 5. Karoline bakar gärna bröd i A. En kastrull B. En stekpanna C. En brödform Nästa nummer kommer den 17 mars Festligt värre! Det glada 20-talet bjuder på kul kalastema när vi fi rar en hundraåring. Och färgsprakande vita PROTEINER Laga vackert vintervitt. Byt ut en del av det röda köttet mot vita proteiner. Fisk, fågel, ägg och baljväxter ger ljusa, mjuka smaker och värdefull näring. TEXT ANNA K SJÖGREN RECEPT JULIA CEDERHOLM FOTO CARL LEMON STYLING CHARLOTTA NORLÉN Bjud på 20-talsfest BUFFÉ 2 • 2017 13 julias vita proteiner.indd 13 Mexfest för många mexikanskt kalas blir det för alla tacoälskare. Är det riktigt många gäster som gäller så satsa på vårig kycklinggryta och semifreddo med hallon! Buff é bjuder på inspiration för små och stora kalas. BUFFÉ 2 • 2017 39 ott VINTERGRÖNT Bjud på Bjud på en värmande soppa, kastrullbakat bröd och en ljuvlig päronkaka. Att allt är helt växtbaserat är inget man tänker på men en fin bonus för miljö, hälsa och plånbok. Små tricks lyfter smakerna – rostningen av majs och sötpotatis ger soppan fylligt djup, rivna vinteräpplen gör brödet saftigt och mortlad kardemumma i kakan ger mer smak än malen. AV KAROLINE JÖNSSON Lys upp med ROSTAD MAJS- & SÖTPOTATISSOPPA Att först rosta majs, sötpotatis och vitlök i ugnen ger soppan en fylligare smak. FÖR 4 PERSONER 450 g frysta majskorn 350 g sötpotatis 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 tsk malen koriander 1 röd chilifrukt 1 kruka koriander 1 liter vatten rapsolja salt, svartpeppar rostade pumpakärnor och sesamfrön till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Skala sötpotatis, lök och vitlök. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs, malen koriander och 2 msk olja. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 10 minuter, tills ingredienserna börjar få färg och potatisen mjuknar. 3. Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull. 8 BUFFÉ 2 • 2017 4. Dela, kärna ur och hacka chilin. Plocka korianderbladen och spara till garnering. 5. Lägg korianderstjälkarna i kastrullen med chilin och vattnet. Mixa slätt med stavmixer. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. 6. Toppa soppan med korianderblad, majskorn, rostade pumpakärnor och sesamfrön. Servera gärna med kastrullbröd, se recept på nästa uppslag. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.