Buffé 1
vegangott VINTERGRÖNT Bjud på Bjud på en värmande
soppa, kastrullbakat bröd och en ljuvlig päronkaka. Att allt är helt växtbaserat är inget man tänker på men en fin bonus för miljö, hälsa och plånbok. Små tricks lyfter smakerna – rostningen av majs och sötpotatis ger soppan fylligt djup, och rivna vinteräpplen gör brödet saftigt. AV KAROLINE JÖNSSON Lys upp med ROSTAD MAJS- & SÖTPOTATISSOPPA Att först rosta majs, sötpotatis och vitlök i ugnen ger soppan en fylligare smak. FÖR 4 PERSONER 450 g frysta majskorn 350 g sötpotatis 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 1 tsk malen koriander 1 röd chilifrukt 1 kruka koriander 1 liter vatten rapsolja salt, svartpeppar rostade pumpakärnor och sesamfrön till servering 8 BUFFÉ 2 • 2017 GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Skala sötpotatis, lök och vitlök. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs, malen koriander och 2 msk olja. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 10 minuter, tills ingredienserna börjar få färg och potatisen mjuknar. 3. Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull. 4. Dela, kärna ur och hacka chilin. Plocka korianderbladen och spara till garnering. 5. Lägg korianderstjälkarna i kastrullen med chilin och vattnet. Mixa slätt med stavmixer. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. 6. Toppa soppan med majskorn, korianderblad, pumpakärnor och sesamfrön. Servera gärna med kastrullbröd, se recept på nästa uppslag. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.