Buffé 1
Vinnande vita proteiner Ägg, mjölk och bönor är b
ra vänner till kroppens celler. ALLA BEHÖVER PROTEIN; det måste fi nnas när kroppen ska bygga nya celler. Cellerna är mycket små. Varje sekund i en människas liv dör det cirka en miljon celler, och ungefär lika många nya ska byggas. Protein är stommen i alla celler, till exempel i dem som bygger muskler, hud och hår men även hormoner, blodkroppar och ämnen som behövs för matsmältningen. Genom att förse sig med mat som innehåller proteiner och andra näringsämnen fortsätter kroppen sitt fantastiska cellbygge. En vuxen behöver 50–60 gram protein per dag. Men eftersom det inte kan lagras i kroppen är det ingen idé att äta för mycket. Överskottet blir kalorier, och dessa lagras som fett. De flesta vet att kött är en bra proteinkälla men det fi nns fl er med samma höga proteinkvalitet, till exempel mjölk, ägg, fi sk, kyckling, ägg och ost. Proteiner fi nns också i många växter, men dessa är uppbyggda på ett annat sätt. De har lägre kvalitet, vilket betyder att de inte är lika lätta att använda. Genom att fl era vegetabiliska livsmedel blandas höjs kvaliteten, eftersom proteinerna i de olika växterna kompletterar varandra. Vegetarianer och veganer behöver inte vara oroliga för att få för lite men bör tänka på att få proteiner från olika livsmedel. Det låter krångligt men kan vara så enkelt som att äta en bit bröd till böngrytan. Bra proteinkällor från växtriket är ärter, bönor, linser, spannmål och nötter. Det fi nns även speciella produkter som tofu, quorn och vegetabiliska drycker av till exempel havre eller soja. Av både hälso- och 16 BUFFÉ 2 • 2017 PROTEINFAKTA Proteiner är kända för att bygga muskler men behövs för alla kroppens celler. Varje sekund byggs det cirka 1 miljon nya celler. Proteinbehovet för en vuxen är mellan 50 och 60 gram om dagen. Det finns proteiner i nästan all mat, och därför behöver man inte vara orolig för att få för lite, inte ens om man är vegetarian eller vegan. Bra komplement. Upptäck de vita proteinkällorna. miljöskäl är det en fördel att äta mindre rött kött och i stället välja andra proteinkällor. Behovet av proteiner ökar när man tränar, eftersom muskler behöver protein för att hållas i form. De som tränar hårt kan behöva ungefär dubbelt så mycket, cirka 150 gram, per dag. De fl esta får tillräckligt från maten och behöver inte äta proteintillskott. Men om man tränar hårt och regelbundet är det smart att äta fl era måltider som innehåller några proteinrika livsmedel varje dag. Det är också viktigt att äta tillräckligt mycket mat och kalorier, annars fi nns det risk för att kroppen använder proteinet som energi i stället för att bygga nya celler. Ägg är en populär proteinkälla för många som tränar. Ett ägg ger cirka 6 gram protein. Förr trodde man att ägg höjer kolesterolvärdet, men nu vet man att friska kan äta fl era ägg om dagen utan att det påverkar kolesterolet. Det beror på att kroppen känner av när det kommer ägg eller annan kolesterolrik mat och anpassar sig efter det. Ett glas mjölk innehåller ungefär lika mycket protein som ett ägg. Om man dricker mycket mjölk är det en fördel att välja en sort med lägre fetthalt. Det är mindre fett men annars lika mycket proteiner och andra näringsämnen i mager som i fet mjölk. De vegetabiliska alternativen ger också proteiner: sojadryck ungefär lika mycket som mjölk, cirka 3 gram per deciliter, och i havredryck är det 1 gram. Pasta, till sist, är inte bara kolhydrater; en portion ger ungefär 7 gram protein.