Buffé 1
FEBRUARI INNEHÅLL Gröna smaker & vita proteiner S
OL, SNÖ OCH FRISK LUFT! Det tillsammans med det återvändande ljuset gör att jag bara vill vara ute. En skogspromenad med termos och mackor räcker långt. Fast helst två termosar – en med en värmande soppa och en med kaff e, starkbryggt franskrost! Till det vändstekta ägg på hårt bröd – inte nå’n fi ngourmet precis. Men med frisk luft som krydda behövs inte mer. Enkelt och närande. ANSTRÄNGER MAN SIG lite mer behövs självklart mer »bränsle«. För många handlar det då om proteiner. Och samtidigt är trenden stark för att minska på det röda köttet; nu gäller kvalitet före kvantitet. Så hur löser man det? Inga problem, säger vår skribent Anna Sjögren, som studerat detta ner på cellnivå. Mindre rött och mera vitt, är hennes recept. Anna berättar på sidan 16 om hur många stärkande vita proteiner det fi nns – som lätt räcker även för dem som tränar ganska tuff t. Missa inte heller vår kock Julias »stärkande« vita proteinfyllda rätter. MINDRE RÖTT OCH MERA GRÖNT, säger veganbonden Karoline Jönsson. Att vi befi nner oss i en »vit« period när det gäller nyskördat grönt är inget problem, enligt henne. Läs mer om hennes gröna smaker på sidan 8 och njut av en värmande vintermeny som passar alla! Vad sägs om en gyllene majs- och sötpotatissoppa med värmande rostade smaker? Till det ett kastrullbröd och en proteinrik spread. Som avrundning en ljuvlig päronkaka. Njut av den, gärna med termoskaff e och sköna vinteraktiviteter. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Spara på tid, pengar och miljö trendriktig matlåda & 24–7 köttfärs smart BEHÖVER DU förnya lunchlådan? I vår serie 24–7 ges varje månad recept på storkok som ger flera rätter. Ett gott tips om man inte vill äta exakt samma sak flera dagar i rad. Ett annat är att blicka öster eller väster ut. Norrmännens mackätande är ju tacksamt när man vill förenkla vardagen. Och sneglar vi mot Japan bjuds vi raffinerade bentos – som är både vackra och delikata! RESTTÄNKET är kanske ändå det som tilltalar mest och flest. Med lite extra piff blir det både gott och ekonomiskt. På köpet får vi mindre släng – en vinst så god som någon! Här handlar det om att våga! Blanda, krydda och experimentera hämningslöst. Även här kan du få inspiration från 24–7. VAD ÄR DÅ 24–7? Jo, det är vår serie med mat som kan passa när som helst på dygnet, och när som helst i veckan. Vad sägs om nattgröt efter kvällsträningen eller en »restig« piadina till mellis? Kanske är du trött på att diska – då passar one pot pasta perfekt! Garanterat enklare än vad det kanske låter... PS. Har du en 24–7-rätt som du vill dela med dig av så mejla tony.wallin@otw.se. DS 5 8 13 19 20 22 28 32 36 39 Februarispaning Vegetariskt snäppar upp. Matglädje för alla med ny app. Therese Lindgren väljer veganskt. Torr toast blir till ale. Snälla bakterier och charmig tarm. Tävla med din bästa husmansrätt. Skönt vintergrönt Rostad majs- & sötpotatissoppa. Päronkaka med kardemumma. Kastrullbröd med vinteräpple. Spread på rostad paprika & vitlök. Citrusshot med gurkmeja. Ladda med vita proteiner Vit bönsoppa med frö- & fetatopping. Torsk med äggsås. Kokoskokta kycklingbollar. Sofi as curry bönor. Aprikossötad hallonsylt. Barnslig björnmacka. Frötoppat kesobröd. Pumpanudlar. Laga för livet Halloumipanerad kyckling med grönt. Kladdkaka på Mai-Lis vis. Mötet: Framtidens mat På New Yorks tak växer snabbväxande skott i smart symbios odlat kött. Tjugofyra–sju Nattgröt med chia & äpple. Nicecream med mango & kvarg. Coolt med kål Svartkålspanna med zucchini, kikärter & bakade ägg. Savoj Fynda i frysen Viltskavsgryta. Broccoli- & ädelostpaj. Pita med pulled oumph. Tapenadetorsk & bönor. Räkmacka Asian style. Grön yoghurtsmoothie. Spenatsoppa med chorizo. Snabbpizza på tortillabröd. BBQ-wings med ädelostdipp. Pimpad blåbärssoppa. Doften av nybakat! Knapriga havrekakor. Tävla & vinn matpengar. Baka nytt smått & gott! BUFFÉ 2 • 2017 3 Tävla om 50 matcheckar sidan 39 39 recept