Buffé 1
Proteiner i mat SÅ MYCKET PROTEIN INNEHÅLLER OLIK
A LIVSMEDEL KORT OCH GOTT! OLIKA TYPER AV PROTEINER Protein består av aminosyror Banan (1 st) 1 gram Falukorv (1 port,100 g) 11 gram Fullkornsbröd (1 skiva, 30 g) 3 gram Hasselnötter (½ dl) 4 gram och ger energi. Varje gram protein innehåller cirka 4 kalorier. Kroppen tar vara på de olika aminosyrorna och skickar iväg dem till ställen där de gör bäst nytta, där det ska byggas nya celler. Kroppen kan bilda många aminosyror själv, men nio av dem måste komma med maten. Proteiner från kött och annan animalisk mat innehåller alla nio; man säger att de är fullvärdiga och har en hög proteinkvalitet. Proteiner i vegetabilisk mat är inte fullvärdiga, men eftersom proteinerna i olika vegetabilier kompletterar varandra får man en fullvärdig kombination av aminosyror genom att äta flera vegetabiliska livsmedel under samma dag. Kvarg (1 dl) 12 gram Lax (1 port, 125 g) 29 gram Linser (100 g kokta) 8 gram Ost (1 skiva, 17 %) 5 gram PROTEINER OCH TRÄNING Den som tränar hårt kan behöva dubbelt så mycket protein per dag och även mer energi från kolhydrater och fett. Men det får man lätt i sig. Enligt Livsmedelsverket behöver en person som tränar och äter en varierad kost inte något extra tillskott av protein. Pasta (1 port, 70 g okokt) 7 gram Potatis (1 port, 175 g) 3 gram Ägg (1 st) 6 gram Gröna ärter (1 port, 75 g) 4 gram Kikärter (100 g kokta) 8 gram Fläskkotlett (125 g) 25 gram Kycklingbröst (100 g) 27 gram Tofu (50 g) 4 gram FLER PROTEINRIKA RÄTTER Energibars på bönor, gröt med jordnötssmör eller mellismums med vaniljkvarg – fler proteinrika recept finns på ica.se/buffe. Perfekt för sportlovets skidryggor och stugmåltider. BUFFÉ 2 • 2017 17 MAXA! veggo! Vegan