Buffé 1
HÄLSOGOTT! Glöm skuld och dåligt samvete – tänk i
stället att även små förändringar i vardagen ger bättre hälsa. Mai-Lis Hellénius, professor i livsstil och hälsa, bjuder på kyckling som paneras i halloumi och serveras med mycket grönt. Kladdkakan bakas med olivolja och nötter som ger bra fetter. Mat för livet TEXT ANNA K SJÖGREN RECEPT MAI-LIS HELLÉNIUS (UR BOKEN »LIVSVIKTIGT!«) FOTO BRUNO EHRS I BOKEN »LIVSVIKTIGT!« har professor Mai-Lis Hellénius samlat goda råd för ett långt och friskt liv, och det handlar mycket om sund mat och motion. Av alla goda råd, vilket är viktigast i ditt eget liv? – Att sitta mindre still. Jag är forskare, och i det jobbet är det lätt att man fastnar framför datorn, men minst en gång i halvtimmen sträcker jag på benen, svarar Mai-Lis Hellénius. Hon rekommenderar flera små portioner av rörelse i vardagen, att till exempel ta trappan i stället för hissen, men hur gör hon själv när det tar emot att gå i trappan? – Då tar jag hissen, men det händer i princip aldrig eftersom jag blir pigg av att gå i trappor och därför väljer dem utan att tänka så mycket. Det spelar ingen roll om jag tar hissen någon enstaka gång. Det är vardagsvanorna som har betydelse för hälsan, och det gäller för både motion och mat. Att äta mer grönsaker och frukt, gärna av flera sorter, är ett annat livsviktigt råd. Hur kan man tänka här? – Köp en ny frukt eller grönsak varje gång du är i matbutiken; det är ett sätt att hitta nya favoriter. Det är inte heller fel att äta gurka, sallad och tomat, om någon trodde det. Det finns ny forskning som visar att gröna bladgrönsaker är nyttigare än vad många tror. Och ha gärna frysta grönsaker hemma; de är lättlagade och näringsrika. TÄVLA OCH VINN BOKEN! Var med och tävla om 25 böcker, »Livsviktigt!« av MaiLis Hellénius. Ge oss ditt bästa, »livsviktiga«, hälsotips. Skriv en motivering på max 30 ord. Gå in på ica.se/ buffe/tavlingar och fyll i tävlingsformuläret. Eller skicka in ditt bidrag senast den 28 februari till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm. Märk vykortet med »Livsviktigt!«. Mai-Lis Hellénius är professor i allmänmedicin och överläkare på Livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Boken «Livsviktigt!« har producerats av Holm & Holm Books och ges ut av Tukan förlag. 20 BUFFÉ 2 • 2017 LIVSVIKTIGA RÅD • Bryt stillasittandet. Sträck på benen varje halvtimme. Ta trappan i stället för hissen och ta en promenad, även om den bara är kort. • Var inte rädd för vare sig kolhydrater eller fett, men välj grovt fiberrikt bröd istället för vitt och olja eller mjukt fett i stället för hårt. • Fyll största delen av tallriken med grönsaker och lägg till lite fisk, kyckling eller kött. • Glöm skuld och dåligt samvete. Tänk på att även små förändringar i vardagen ger bättre hälsa och välbefinnande. KLADDKAKA PÅ MAI-LIS VIS »Prova chokladkaka med olivolja i stället för smör. Och med nötter på toppen. De ger visserligen många kalorier men innehåller nyttiga omättade fetter, vitaminer och mineraler.« GER 8–10 BITAR Sätt ugnen på 175°C. Fukta ett bakplåtspapper och skrynkla ihop det lite innan du lägger det i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Smält 300 g mörk choklad (gärna med chilismak) över vattenbad eller i mikro. Rör ihop 4 ägg och 2 dl strösocker försiktigt. Det ska inte bli pösigt. Vispa ner 2 dl mild olivolja, extra virgin. Häll i den smälta chokladen och blanda väl. Vänd ner 2 dl vetemjöl och 1 krm salt. Häll smeten i formen och toppa med 50–100 g grovhackade, blandade nötter och salt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Den ska vara kladdig men inte rinnig.