Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - Februari Visa oss din
husmansfavorit i Buffés Instagramtävling! ÖL MOT MATSVINN TORR TOAST FÅR NYTT LIV Tävla! VINN 500 KR I MATPENGAR VISA OSS DIN HUSMANSFAVORIT För snart 10 år sedan utlystes tävlingen »Hela Sveriges husman«. Nu gör vi om succén på Instagram! Visa oss din husmansfavorit och få chans att vinna 500 kronor i matpengar! Tillhör du dem som bara älskar svensk husmanskost? Då tycker vi att du ska laga och ta en bild på din absoluta husmansfavorit. Det kan vara utifrån ett recept som gått i arv i generationer eller som du har gjort lite mer modernt, exempelvis genom att addera mer grönt. Tagga bilden med #buffebilden på Instagram. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 1 mars vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 9 mars. Se fullständiga tävlingsvillkor på ica.se/buff e. över hela världen slängs tonvis med fullt ätbart bröd varje dag. Inte minst i Storbritannien, där 44 procent av allt bröd kasseras, i bageri, butik eller i hemmen. Engelske Tristram Stuart, grundare av matsvinnsorganisationen Feedback, tog fasta på detta och skapade förra året ölet Toast Pale Ale. Överblivet bröd från bagerier rostas, smulas och bryggs tillsammans med humle, korn och jäst. Vinsten från försäljningen går till Feedbacks arbete mot matsvinn. receptet på hemsidan toastale.com. Något konkurrenstänk ligger inte för Tristram. Lite överraskande hoppas han i stället att bryggeriverksamheten i framtiden ska sätta sig själv i konkurs. Målet är att vi människor ska äta upp allt bröd som bakas i stället för att slänga det. → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se En grön smoothie kan ha »explosiv« verkan på tarmen – också... ibland ensidiga kost tros vara boven i dramat för många bäst av stimulans och av att få jobba – detta genom tarmens miljontals bakterier. Begrepp för den som vill hänga med i tarmsnacket SNÄLLA BAKTERIER & TARMHÄLSA ALLA TALAR OM TARMEN tarmens väl och ve och omsorgen om dess bakterier – det är huvudtemat i många av dagens matböcker. Vem hade trott det för fem, tio år sedan? Och eftersom forskningen kring tarmens betydelse för vår hälsa ökar Matapoteket Mia Clases och Lina Nertby Aurells blogg blev till bok. Lättfattligt och roligt om grön smoothie som får dig att skapa stordåd på toa. »Food pharmacy« (Bonnier Fakta). Mums för bakterierna Cecilia Davidsson blötlägger, groddar, fermenterar och torkar. Och lagar mestadels gröna rätter som får bakterierna att göra Cecilia arrangerar och har tidigare skrivit om yogamat. »Hälsosam mat för en friskare mage« (Semic). är pre-, pro- och synbiotika. »Bios« är det grekiska ordet för liv, och »biotika« betyder levande. Antibiotika står alltså för »mot det levande«. Probiotika betyder i stället »för det levande« och innebär mat som innehåller goda bakterier, till exempel mjölksyrade grönsaker, medel är nyttiga. Däremot tvistas det om hur mycket av bakterierna som överlever magsäckens frätande syrliga miljö. I dag fokuseras mer på prebiotika (»pre« betyder före), det vill säga mat som gynnar tarmens frukter, grönsaker och baljväxter. »Syn« (betyder med, tillsammans) står för produkter som kombinerar både pro- och prebiotika. Senaste forskningen Varför går en person upp i vikt på precis samma mat som får en annan att gå ner? Gener spelar roll, men det gör även mikroberna. Tim Spector, brittisk professor, forskar om hur gener, livsstil och miljö påverkar vår hälsa och vikt. »Matmyten« (Volante). BUFFÉ 2 • 2017 7 MAGBÖCKER