Buffé 1
julens köttbulle – klassisk eller med twist? Härl
igt saftiga med god och gräddig smak. Det är vad du får om du följer Buffés bästa recept på klassiska köttbullar. Utifrån tips från våra läsare ger vi förslag för den som vill skruva upp smaken med torkad svamp, kakao – eller leverpastej! Av Bufféredaktionen Foto Lennart Weibull Buffélabbet Läs mer om hur vi tog fram receptet på bästa köttbullen på ica.se/buffe. KÖTTBULLAR (GRUNDRECEPT) Buffélabbet har testat mängder av olika varianter på köttbullar för att få fram det bästa receptet på den svenska husmansälsklingen. Här är »vinnarbullen«! GER CA 50 KÖTTBULLAR 500 g nötfärs ¾ dl fiberberikade havregryn 4 tsk potatismjöl 1½ dl vispgrädde 2 msk finhackad gul lök salt, svartpeppar smör, rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, 3 krm salt och 3 krm peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur. 2. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar. 3. Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg. 4. Forma smeten till ca 50 köttbullar, gärna med oljade händer. Beräkna knappt 1 msk smet till varje bulle. 5. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter, eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C. FÖR ALLA se ica.se/buffe. Twista till köttbullen! Med inspiration från Bufféläsarnas inskickade favoritköttbullar har vi hämtat tre olika smaksättare som hottar upp vår klassiska bulle. Torkad svamp Härliga köttbullar för alla svampälskare! Den torkade svampen bidrar med en djupt mustig smak. TILL 1 SATS KÖTTBULLAR (GRUNDRECEPT) Mixa grädden med 30 g torkad svamp (t ex kantarell, trattkantarell eller svart trumpet) till en slät smet med stavmixer eller i en liten matberedare. Blanda svampsmeten med havregryn, potatismjöl, salt och peppar och följ sedan grundreceptet i övrigt. Vin & leverpastej Riktigt lyxiga och saftiga julköttbullar med smak av rött vin och leverpastej. Våga prova! TILL 1 SATS KÖTTBULLAR (GRUNDRECEPT) Byt ut ½ dl av vispgrädden mot rött vin. Blanda ner 50 g bredbar leverpastej tillsammans med löken och nötfärsen i utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt. B UFFÉ 11 • 2016 Ansjovis & kakao Att smaksätta köttbullar med ansjovis är ett klassiskt kockknep. Men med kakao? Javisst, det blir suveränt gott, vi lovar! TILL 1 SATS KÖTTBULLAR (GRUNDRECEPT) Tillsätt 2 tsk kakao, 4 hackade ansjovisfiléer och 3 tsk ansjovisspad till utdrygningen. Följ grundreceptet i övrigt. 13