Buffé 1
Say cheese Mac’n’grevé Av Angelica Sigge, Sofi e
Ljungberg & Tony Wallin Styling Liselotte Forslin Foto Lennart Weibull Ge din mac’n’cheese lite grön touch. Och sätt gärna smak med grevé. Det går bra med en mager sådan, men välj gärna en lagrad med lite extra smak. Den som gillar extra trådig konsistens kan tillsätta lite riven mozzarella. Genom att använda citronsyra och bikarbonat får du en sås som inte spricker; läs mer i spalten om bästa ostsåsen. Recept på mac’n’grevé fi nns på ica.se/buff e. Kryddig ostsallad Svenska smaker! FÖR 2 PERSONER Skär 140 g bacon i strimlor. Stek dem knapriga/gyllenbruna. Låt det rinna av på hushållspapper. Skär 150 g kryddost i cm-stora tärningar. Hyvla 1–2 svenska äpplen på mandolin. Skiva 1 liten rödlök i tunna ringar. Blanda ½ dl rapsolja, 1 msk dijonsenap, 1 tsk honung, 1 msk senapsfrön, ½ tsk fi nhackad torkad rosmarin och 1 krm salt i en stor skål. Lägg ner osten, äpplena, löken och 65 g rucola och blanda allt. Lägg upp på ett stort fat och toppa med baconstrimlorna och 1 dl rostade, grovhackade hasselnötter. HALLONMARMELAD MED LAKRITS Härligt tillbehör till hårdostar. En lätt lakritston i eftersmaken. Koka upp 500 g frysta hallon och 1 ½ dl syltsocker i en kastrull. Låt koka 10–15 minuter. Ta från värmen. Rör ner 1 msk lakritspulver. Låt marmeladen svalna. Blir bara bättre av att stå en dag eller två. En Norgehistoria Hyveln piporna? aromämnen vid hålen där gaser kan samlas. Tex propionsyraarom på en grevé eller emmentaler.« Karin Hallin-Saedén, ostexpert Det var den norske snickaren Thor Björklund som upptäckte att inte bara plank kan hyvlas. 1925 fi ck han patent på hyveln som vi i dag nog inte kopplar samman med rubankar och andra hyvlar… osttips!4 1 Ta fram osten i god tid, gärna 1–2 timmar, för att smakerna ska komma fram på bästa sätt. 2 Mager ost fungerar ibland bättre än fet ost i matlagning. Krämighet får man ändå så det räcker. Och så slipper man fettet som fl yter upp. 3 Grynpipiga ostar har vanligen bäst smältegenskaper, rundpipiga är bra då man vill ha lite segare konsistens. 4 Filén är godast! I mitten av de stora osthjulen sker mognaden långsammast. Där kan den tillsatta mjölksyrakulturen jobba bra och skapa mycket enzymer – som bryter ner fett och proteiner till goda smakämnen. Bästa »fi lén«. B UFFÉ 11 • 2016 23