Buffé 1
NYTT & HETT! November VINNANDE MATBLOGGAR VINN 50
0 KR I MATPENGAR Cheeses! Temat för månadens Instagramtävling är olika sätt att använda ost i mat. Visa oss vad du helst lagar med ost och tävla om 500 kronor i matpengar. Paj, sallad, gratäng, pizza eller pastasås? Ost i matlagning kommer i många former – och i många olika sorter. Vilken ost använder du helst i maten, och vad lagar du? Fota din bästa osträtt och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv receptet och ange mängder. Senast den 4 december vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. Är du en ostälskare av rang? Visa oss din bästa osträtt och var med i Buffés Instagramtävling med fina priser. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 9 december. Se fullständiga tävlingsvillkor på ica.se/buff e. Från vegg till vlogg I dagarna korades vinnarna i Matbloggpriset. Under de elva år som priset funnits har utvecklingen gått blixtsnabbt. – När vi startade fanns 20– 30 aktiva matbloggar, i dag är det runt 5 000, berättar Kinna Jonsson, som ansvarar för priset tillsammans med Ylva Vitorovic. Dessutom skriver många livsstilsbloggar om mat, så siffran är egentligen mycket högre. Mattrenderna syns tydligt i bloggvärlden. 2012 var kött i fokus, 2013 tog veggobloggarna över, för att avlösas av bak- och dessertbloggarna året efter. 2015 gällde »äkta råvaror«. I dag väljer vissa bort det Stora matbloggpriset: Linneas skaff eri Bästa bak- och dessertblogg: My kitchen stories Bästa foto: By Diadonna JULBORDSTRENDER Juligare tallrikstänk Landets krogar laddar för fullt med sill, skinka och köttbullar. Traditionella julbord dominerar fortfarande stort, enligt Magnus Folcke på Julbordsguiden. Men Magnus ser också en trend mot tallriksservering i stället för julbord. På Görvälns Slott utanför Stockholm har kocken Stefan Ekengrens tallrikstänk gått hem de senaste åren. Därför tas det nu vidare på systerrestaurangen Hufvudsta Gård. I stället för sill startar gästerna med ett smörpapperspaket med matjessill, ägg och brynt smör, följt av en liten planka med kökets favoriter, som böcklingsströmming, omelett med kallrökt lax och krispig Jansson. – Jansson är verkligen den mest misshandlade av svenska rätter! Stackars Jansson, den finaste av rätter – ihopträngd med köttbullar, korv och skinka! Den ska ju ätas med sillen, eller ännu hellre själv! menar Stefan. På Åkeshofs Slott i Stockholm kompar man buffé och tallriksservering. Sill och lax hämtar gästerna själva, men varmrätt och dessert bjuds vid bordet. – Det är ett roligare sätt att jobba. Vi kan plocka fram några riktigt bra råvaror från små leverantörer, eftersom vi vet vad som går åt, säger köksmästare Petra Hed. Säröhus utanför Göteborg har ett liknande upplägg, men gästerna plockar både för- och efterrätt själva, medan varmrätten bjuds vid bordet. På Skeppsbron i Malmö kör man en helt egen variant, en bordsbuffé som ställs fram i fyra serveringar på långa fat på varje bord. – Gästerna slipper köandet. Dessutom ser det mycket godare ut när man lägger upp för sex personer i stället för massuppläggningar à la julbord. Och så är det skönt att slippa slänga så mycket; det är lättare att ha koll, säger krögare Andreas Pieplow. B UFFÉ 11 • 2016 7 Vinnare av Stora matbloggpriset är Linnea Seidel. tidskrävande bloggandet och satsar enbart på Instagram. Andra går i stället helt in för att vlogga, dvs blogga i videoformat. MATBLOGGPRISETS VINNARE Bästa dryckesblogg: Mad about Madeira Hederspris: Better Bloggers #buffebilden TÄVLA OCH VINN Foto: Lennart Weibull