Buffé 1
24–7 Ät när du vill Snabb vardagschili eller impa
till helgen med en långkokt rackare? Eller gör tokmycket rotfruktsmos så är du preppad för tre middagar. Kolla in 4 sidor matinspiration för hela dygnet – vi kallar det 24–7. Långkoka en mustig finchili eller sno ihop en ursnabb variant med färs och färdig BBQ-sås. LÅNGKOKT HÖGREVSCHILI En sann impar-chili med mörkokt högrev, fl äsk och svarta bönor. FÖR 6 PERSONER 1 ¼ kg högrev 20 g torkad hel chipotle chili 20 g torkad hel ancho chili 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 3 msk tomatpuré 2 msk konc oxfond 2 kanelstänger 1 msk spiskummin 2 tsk torkad oregano 50 g hackad mörk choklad rapsolja salt limeklyftor, koriander, gräddfil, tortillachips och ris till servering BÖNOR 2 ½ dl torkade svarta bönor 1 gul lök 1 jalapeño 200 g rökt sidfläsk i bit GÖR SÅ HÄR: 1. Bönor: Skala och halvera löken. Dela jalapeñon längs med. Skär bort svålen från sidfl äsket. Spara köttet till grytan. 8 B UFFÉ 11 • 2016 2. Lägg lök, jalapeño, svål och bönor i en kastrull. Häll på vatten så det täcker. 3. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme under lock ca 50 minuter. 4. Ta från värmen och tillsätt 1 msk salt. Sätt på locket och låt stå under lock och svalna helt. 5. Lägg de torkade chilifrukterna i en skål och fyll på med 3 dl hett vatten. Låt stå ca 15 minuter. Ta bort stjälken och mixa chilin med vattnet till en slät puré. 6. Skär högreven i ca 2 cm stora tärningar. Skala och fi nhacka lök och vitlök. 7. Skär sidfl äsket i små tärningar. 8. Fräs lök och vitlök i 3 msk olja i en gryta ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt fl äsket och stek ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och höj värmen. Stek ytterligare 1 minut. 9. Tillsätt köttet, mixade chilifrukter, 6 dl vatten, oxfond, kanel, spiskummin och oregano. Låt sedan koka på svag värme under lock ca 1½ timme, tills köttet är mört. 10. Häll av vattnet från bönorna. Hacka chokladen. Tillsätt den och bönorna i grytan. Smaka av med salt. Bjud med tillbehör. SNABB TEXAS CHILI Ta genvägen över färdig barbecuesås. FÖR 4–6 PERSONER 400 g köttfärs eller vegofärs, t ex soja eller quorn 1 gul lök 1 förp krossade tomater (380 g) 1 förp kokta svarta bönor (380 g) 2 dl barbecuesås kokt ris, nachochips, ris, gräddfil och koriander till servering olja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nhacka löken. Fräs den mjuk i olja ca 5 minuter på medelvärme. 2. Tillsätt färsen och bryn den runt om. 3. Häll av och skölj bönorna. 4. Blanda ner barbecuesås, 3 dl vatten, tomat och bönor i chilin, låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 5. Servera med ris, nachos, gräddfi l och färsk koriander. Egna tortillachips! Skär tortillabröd i mindre bitar. Pensla med olivolja. Grädda ca 8 minuter i ugnen på 200°C.