Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Buff éredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Receptansvarig: Sofi a Nilsson, sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. Vinn 300 kronor i matpengar! DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICA-kort. Mer info på ica.se. Nästa nummer kommer 16 december Godaste nyåret! Bästa nyårsmenyn bjuder på klassiska smaker med oväntad twist. Och världens bästa rödvinssås – Buff élabbet har undersökt alla parametrar. Men först är det jul! Fira med festligt sköna jultallrikar. Veganer på besök? Lugn, vi har rätterna som funkar för alla. 2. Ost som toppar paj i långpanna A. Gorgonzola B. Parmesan C. Ricotta 3. Gerts julbord fi rar i år A. 15 år B. 10 år C. 20 år 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buff e, mejla svarsraden till tavling.buff e@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 30 november. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 16 december. 1. Blogg i videoformat A. Tvodd B. Podd C. Vlogg 4. Grynpipig ostsort A. Grevé B. Svecia C. Herrgård OKTOBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1B, 2C, 3A, 4C, 5B Minisöt munsbit Buffés förra praktikant Maria tipsar om dessa ljuvliga biskvier fyllda med len smörkräm – guldigt gul av saffran och apelsin. Recept Maria Molin Foto & styling Eva Hildén MINIBISKVIER MED SAFFRAN & APELSIN Ljuvliga små bakverk med mycket julkänsla! GER CA 40 MINIBISKVIER Sätt ugnen på 175°C. Vispa snabbt ihop 200 g grovt riven mandelmassa och 1 äggvita med elvisp till en slät smet. Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ca 40 bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Blanda ½ dl färskpressad apelsinjuice med 1 påse saff ran (½ g). Låt stå 30 minuter. Vispa 250 g rumsvarmt smör och 1 ¼ dl fl orsocker fl uffi gt med elvisp. Tillsätt saff ransjuicen. Fortsätt vispa till en slät kräm. Spritsa eller bred smörkrämen på bottnarna så det blir en topp. Låt stelna i kylen ca 1 timme. Doppa biskvierna i smält mörk choklad. 5. Årets glöggkrydda A. Godissmaker B. Fransk lavendel C. Svenska bär till sist... Xxxxx B UFFÉ 11 • 2016 Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 För alla Se ica.se/buff e Salt gillar sött Julias bästa knep för att lyckas med bakningen är att salta. Självklart i matbröd förstås, men alla söta bakverk vinner också på salt. Bara en liten mängd förstås, ibland bara en liten knivsudd, men det lyfter verkligen alla andra smaker på ett så fantastiskt sätt. LINGONPAVLOVA MED KOLAGRÄDDE Forma lingonmaräng till en »julkrans«. Toppa med grädde blandad med dulce de leche och ringla över syrliga lingon. FÖR 8 PERSONER 4 äggvitor 2 ½ dl strösocker 2 tsk majsstärkelse ½ tsk salt 1 tsk färskpressad citronjuice 1 ½ dl frysta lingon KOLAGRÄDDE 3 dl vispgrädde 1 dl karamelliserad, kondenserad mjölk (dulce de leche) LINGONTOPPING Hellre en lingonkrans på bordet än på dörren… 1 dl frysta, tinade lingon 2 msk rörsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Vispa äggvitan med elvisp tills den börjar bilda mjuka toppar. 3. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast maräng. Vispa ner majsstärkelse, salt och citronjuice. 4. Rör ner lingonen i marängen. 5. Klicka ut marängen till en kransform på en bakpappersklädd plåt, ca 25 cm i diameter. 6. Ställ in i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100°C. Grädda i 1 ½ timme. Ta ut och låt svalna. 7. Kolagrädde: Vispa grädden. Rör ihop den karamelliserade mjölken/dulce de leche i en bunke. Tillsätt den sedan i den vispade grädden och blanda runt. 8. Lingontopping: Rör ihop lingonen med sockret tills det löses upp. 9. Vid servering: Toppa marängen med kolagrädden. Ringla över lingonen. FÖR ALLA se ica.se/buffe. Julia Cedenblad Ålder 31. Bor Stockholm. Familj Magnus och ettårige Loke. Gör Varvar frilanskockande och receptskapande med föräldraledigt. Intresset för bakat Praktiserade som 14-åring på Uddens hembageri i Älvsbyn – sedan var jag fast! Bakgrund Läst till kock och måltidskreatör på Grythyttan. Jobbat i Sverige, New York, Italien och Frankrike. B U F F É 1 1 • 2016 33