Buffé 1
SMÅ PEKANPAJER Mäktiga godingar fyllda med kolakr
äm och pekannötter. En paj kan räcka till två personer… GER 8 SMÅ PAJER 100 g smält smör 16 digestivekex 2 msk strösocker ½ tsk salt FYLLNING 100 g smör 3 dl ljus sirap 1½ dl brun farinströ 4 ägg 1 tsk salt 3 dl naturella pekannötter färska fikon och glass eller grädde smaksatt med rom till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Börja med pajskalet. Mixa smör, digestivekex, socker och salt i en matberedare till en smulig massa. 3. Tryck ut kexsmulet i 8 minipajformer med löstagbar botten, ca 10 cm i diameter, och ställ på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Ta ut och låt svalna. 4. Fyllning: Smält smöret i en liten kastrull och låt svalna något. Rör ihop smöret med sirap, farinströ, ägg och salt till en jämn smet. 5. Fördela de hela nötterna i formarna. Häll över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt pajerna ur formarna. 6. Servera med färska fi kon och vaniljglass eller lättvispad grädde smaksatt med rom och ev vaniljpulver. Söta saker! SAFFRANSKAKA Härligt saftig kaka bakad med polenta. Och naturligt glutenfri. Baka gärna en eller två dagar i förväg; den vinner på att stå till sig. GER CA 20 SKIVOR 300 g mandelmassa 150 g rumsvarmt smör 1½ dl ljus sirap 3 ägg 2¼ dl polenta 1 paket saffran (½ g) ¾ tsk salt 1 dl russin 1 dl grovhackad sötmandel 1 dl hackad mörk choklad (70%) GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Riv mandelmassan grovt. 3. Vispa mandelmassa, smör och sirap fl uffi gt med elvisp. 4. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa. 5. Blanda ner polenta, saff ran och salt. Rör till en jämn smet. Tillsätt russin, mandel och choklad. 6. Bred ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 1½ timme. Låt svalna helt. 7. Servera saff ranskakan som den är eller med en klick grädde. 32 B UFFÉ 11 • 2016 LYXFIKA MED PEKANPAJ!