Buffé 1
Vinn med bästa namnet! VAD SKA OSTEN HETA? Ta cha
nsen att sätta namn på Sveriges nya hårdost. Ta samtidigt chansen att vinna ett smakfullt pris. Eftersom osten ystas för fullt nu och inte finns för provsmakning och försäljning förrän nästa år får du hålla till godo med en smak- och doftbeskrivning. SMAK & DOFT Den nya osten har en svag doft av malt, tydlig doft av kola/karamell. Tydlig fräsch syrlighet som möter den karamelliserade sötman. Gräddig eftersmak. Detta efter fyra månaders lagring; ytterligare ett par månader på hyllan väntar, vilket fackfolk kallar mellanlagrad. Rent tekniskt är den grynpipig, gjord med två olika ostkulturer som fått extra varmlagring. Fetthalt: 31%. Salt: 1,2%. Vegetabiliskt ystningsenzym. GÖR SÅ HÄR! Hitta på ett lämpligt namn. Motivera namnvalet med högst 30 ord. Gå in på ica.se/buff e/tavlingar och fyll i tävlingsformuläret. Eller skriv ner ditt bidrag på ett papper (helst vykort) och skicka det till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, märk med osttävlingen. Senast den 1 december måste vi ha ditt bidrag. En namnkunnig jury (se nedan) kommer att välja ut de fem bästa namnen med bästa motiveringarna. Alla de fem bidragsgivarna premieras. De utvalda ostnamnen off entliggörs i Buff é nr 1 2017 samt på ica.se/buff e onsdagen den 18 januari. Fram till den 31 januari får alla chansen att rösta på bästa namnet. Det gör man på ica.se/buff e. Fullständig information kring tävlingen och äganderätten till ostnamnet fi nns på ica.se/buff e. VINN Det namn som får fl est röster premieras med en weekendvistelse (17–19 februari) för två på Scandic Continental i Stockholm med besök på Ostfestivalen (vid prisceremonin) samt middag på Wijnjas Ostkällare. De fyra övriga namnförslagsgivarna får ost-/matcheckar à 300 kronor. Dessutom får 50 slumpvis valda röster på vinnande ost varsin ost-/matcheck på 300 kronor. Namnjuryn består av Tony Wallin & Lina Wallentinson, Buff é, Jan Ljungblom & Nina Tarukoski, ICA, Karin Hallin-Saedén & Jörgen Öberg, Norrmejerier, samt Sören Persson, Ostfestivalen. Så fi ck våra hårdostar sitt namn Präst är den äldsta av våra stora ostar. Namnet kommer troligen från den tid då prästen skulle ha en tiondel av vad jordbruket gav – alltså även av finaste osten. Smak: Har en välutvecklad smak med sälta, syrlighet och beska. Med hög smakstyrka följer sötaktiga toner, strävhet och knastrighet. Knastret kommer från kristalliserat protein som sitter i hålen. Svecia är uppkallad efter det latinska namnet på Sverige. Under 1920-talet samlades likartade landskapsostar under detta namn. Smak: Lätt syrlig, frisk smak som ung, får mer karaktär och påminner om präst när den lagrats. Osten kryddas också med kummin och kryddnejlika till kryddost. Herrgård kom till på ett östgötskt gods i slutet av 1800talet efter misslyckade försök att göra en emmentaler. Resultatet blev dock succéartat bra! Smak: Svagt syrlig med en karaktäristisk doft av nötter. Med stigande ålder och smakstyrka blir den kraftfullare och mer aromatisk. Nötigheten blir mer påtaglig och eftersmaken blir längre och starkare. Grevé skapades på 1960talet i Östersund. Den emmentalerlika osten namngavs (delvis) efter en annan sådan, nämligen gruyère. Smak: Även som ung är den smakrik med karaktäristisk sötma och nötighet. Med längre lagring och högre smakstyrka följer tydligare beska, umamikaraktär, höga syror och längre eftersmak. B UFFÉ 11 • 2016 25