Buffé 1
Agar agar är ett vegetabiliskt gelatin gjort på a
lger som tjocknar efter uppvärmning till 100°C. Stelnar vid 30–40°C. Vi har använt pulver som är gjort av rödalger. Väljer du flakes så dubbla mängden. Pricken på toppen! CRÈME PÅ CASHEWNÖTTER En söt crème som passar till terrin med gulbeta men faktiskt till dessertbordet också. GER CA 6 DL Täck 5 dl osaltade cashewnötter med kallt vatten i en skål. Låt stå över natten. Värm 1 ½ dl kokosolja. Låt svalna (bli ljummen). Häll av vattnet från nötterna. Lägg i en mixer med 2 dl kallt vatten, 2 msk flytande honung, 2 krm vaniljpulver och 2 krm salt. Mixa slätt. Tillsätt kokosoljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle (som till majonnäs). Ta ut i god tid före servering. MOROTSCRÈME Mycket morotssmak. God till terrin med grillade grönsaker. GER CA 4 DL Koka 300 g skalade, skivade morötter helt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av. Lägg morötterna i en mixer tillsammans med 2 ½ dl morotsjuice, 4 tsk senapspulver och ½ dl färskpressad blodapelsinjuice. Häll över i en kastrull. Smaka av med salt. Tillsätt 1 tsk agar agar (pulver). Koka upp och sjud 1–2 minuter. Låt svalna. Mixa helt slät före servering. LÖKMARMELAD God till blomkålsterrinen men också som tillbehör till korv och skinka. GER CA 3 DL Fräs 500 g skivad rödlök i 1 msk smör i en stor kastrull utan att den tar färg. Tillsätt 1 msk strösocker och fräs några minuter. Tillsätt 1 dl honung, koka in lite, rör så det inte bränns. Tillsätt 6 dl rött vin samt 1 vitlöksklyfta, 1 enbär och 1 lagerblad. Låt koka på svag värme tills vinet kokat in helt och löken är mjuk – det tar minst 20 minuter. Ta upp kryddorna och mixa till en slät puré. Smaka av med salt. HONUNGS- & MISOCRÈME God till terrin på linser & torkade tomater. GER CA 5 DL Blanda 1 msk tamarisoja, 1 tsk chiliflakes, ½ dl vit misopaste, 2 ½ dl flytande honung, ½ msk konc grönsaksfond, 1 dl vatten och ¾ dl kokosmjölk i en kastrull. Tillsätt 1 tsk agar agar (pulver). Koka upp. Låt svalna. Ställ kallt. Vinner på att stå och mogna över natten. Mixa slät före servering. GRÖN ÄRTHUMMUS En god spread som passar till julvört och annat på julbordet. Också god till terrin med oumph. GER CA 6 DL Lägg 250 g små gröna ärter (frysta, tinade), 1 förp kokta kikärter (380 g, väl avrunna), ½ msk konc grönsaksfond, 1 dl vatten, 3 msk tahini (sesampaste), 2–3 msk färskpressad citronjuice, 2 msk olivolja och 1 tsk finriven vitlök i en kastrull. Koka upp. Häll över i en mixer. Mixa helt slät. Smaka av med salt. B UFFÉ 11 • 2016 15