Buffé 1
INNEHÅLL November: NR 11 • 2016 Skidbackar & håls
mak Sveriges nya hårdost! Inga kanter, sa dottern Diddi. Inga hål, sa hennes kompis Herta. Det handlade om osten på frukostmackan, och det var när de var små. Herta äter numera osthålen. Men kantfritt ska det fortfarande vara för Diddi. Möjligen är hon överkänslig för paraffi n och vax, har jag tänkt. Efter samtal med Karin Hallin-Saedén, forskningschef på Norrmejerier, har jag nu viss förståelse för de känsliga smaklökarnas protester. Till och med hålen kan ha smak! Och att skära bort en bit av vaxkanten är helt OK. Dock kan jag inte komma över skidbackarna som skapas. Dessa resulterar i eget, ständigt kanthyvlande – för man vill ju ha en snygg ost. Alltså, jag hatar »backar«. I övrigt är jag allätare med smakpreferens för både präst och grevé – mellanlagrade till frukost. Nu har jag haft chansen att vara med när en helt ny hårdost experimenteras fram. Cheeses, vilket spännande jobb! Mina tidigare ostfavoriter kommer att få en tuff konkurrent. Läs om detta, och passa på att fundera ut ett bra namn för den nya osten, på sid 20. Lätt ostifi erad har jag blivit riktigt matlagningsslö, och dessutom en riktig fredagsmysare. Jag ställer gärna fram en stor ost- och charktallrik med massor av färdiga go’saker på framför brasan. Så bekvämt och härligt när orken tryter efter en tuff arbetsvecka. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 »ORANGE IS THE NEW BLACK...« Hett i november Höstens färg är orange. Naturen klär sig vacker i den, liksom många frukter och grönsaker. Några favoriter just nu är: Sharon. Söt delikatess som passar fantastiskt bra till hårdostar. Testa att hyvla den tunt på mandolin om den inte uppnått full sötma och mjukhet. När den gjort det, och kanske fått lite bruna fläckar, passar den till desserter, såväl i fruktsallad som till glass. Physalis. Vackert inlindad i sin pappersliknande lykta blir frukten, som också kallas kapkrusbär, ett vackert – och syrligt gott – inslag på ostbrickan eller desserttallriken. Gurkmeja. Färsk, och snart också eko, har den kommit från dammtorrt »färgämne« till att bli alla hälsofreaks lilla gunstling. Antiinflammatorisk, antioxidant m m passar den perfekt i t ex grönsakssmoothies och allehanda grytor. Satsa på ett par teskedar per dag. Pumpa. Passa på nu när det fortfarande finns många att välja bland. Ugnsrostade är bäst! Clementin. Äts gärna kilovis! Gärna naturella utan någon annan anledning än att de är goda. 13 14 19 20 22 26 30 39 35 Novemberspaning Julbordstrender. Årets glögg. Tävla med ost i maten. Vinnande matbloggar. Miljösmartare julaft on. Världens bästa kokboksförläggare. Tjugofyrasju (24–7) Långkokt högrevschili. Snabb Texas chili. Ett rotfruktsmos blir tre rätter. Pak soi med soja och sesam. Grönkålsshake. Broccolisoppa med fänkål. Pizza bianco med svartkål & ädelost. Asiatisk rödkålssallad med rostbiff . Bästa köttbullen! Buff élabbets bästa köttbulle. Plus tre smaksättare – torkad svamp, vin & leverpastej och ansjovis & kakao. Tjusigt smågrönt Cashewcrème. Morotscrème. Lökmarmelad. Grön ärthummus. Honungs- & misocrème. 6 gröna terriner. Sofi as curry Sötsura lingonremmar. Söta tomtegubbar. Ätbara julgranar. Peanut butter cup. Apelsinfudge. Glutenfria lussekatter. En ny ost föds Häng med på den spännande resan när en helt ny ost ser dagens ljus. Var med och döp nykomlingen! Laga med ost! Maxad ostbricka. Bästa ostsåsen. Nachostallrik. Tacobönor. Ostigt chokladbräck. Mac’n’grevé. Kryddig ostsallad. Hallonmarmelad med lakrits. Mingel med plock & paj Kylig äppelglögg. Sötsalta nötter med rosmarin. Popcorn med kokos, kanel & chili. Tunnbrödssnittar med räkröra. Paj i långpanna med tre ostar. Julens söta Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm. Kolabrownie med salta kringlor. Mintcookies med vit choklad. Julias pekanpajer. Saff ranskaka. Lingonpavlova med kolagrädde. Leilas scones Saff ransscones. Biskvi surprise Minibiskvier med saff ran & apelsin. Tävla och vinn matpengar! B UFFÉ 11 • 2016 3 Bäst Tävla om 50 matcheckar sidan 39 47 recept S t a n a g b a b l t ä tt & l