Buffé 1
Sött till advent! VARIERA! Ljuvligt juligt! Baka
en mjuk pepparkaka på höjden – varvad med brynt smörkräm. Eller brownies extra allt – med krisp av salta pinnar och ett segt kolatäcke på toppen. Missa inte lingonmarängen med dulce de leche-grädde. Eller den härligt mäktiga saffranskakan… Recept Julia Cedenblad Foto Carl Lemon MJUK PEPPARKAKA MED BRYNT SMÖRKRÄM Baka mjuk pepparkaka som en tårta. Varva med brynt smörkräm och tunt skurna citrusfrukter. GER CA 20 BITAR MJUK PEPPARKAKA 225 g smör 5 ägg 2 ½ dl strösocker 1 ½ dl brun farinströ 4 ½ dl vetemjöl (270 g) 1 msk bakpulver 2 tsk bikarbonat 2 tsk malen ingefära 2 tsk malen kanel 1 tsk salt 2 dl crème fraiche 2 dl grovt rivet äpple 1 msk finrivet apelsinskal smör till formarna florsocker och citrusfrukter till garnering (t ex clementin, apelsin, grape) 30 B UFFÉ 11 • 2016 ev hinnfria klyftor av citrusfrukter till servering BRYNT SMÖRKRÄM 300 g smör 300 g färskost (av philadelphiatyp) 400 g florsocker GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Börja med den mjuka pepparkakan. Smält smöret och låt svalna. 3. Vispa ägg, strösocker och farinströ pösigt med elvisp, ca 3 minuter. 4. Blanda alla torra ingredienser. Blanda crème fraichen med äpple och apelsinskal. 5. Sikta ner den torra blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret och crème fraiche-blandningen och rör till en jämn smet. 6. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 7. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakorna är torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt. 8. Brynt smörkräm: Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och ställ att stelna i kylen. 9. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt. Vispa smör, färskost och fl orsocker till en slät kräm med elvisp. Fyll krämen på spritspåse. 10. Montering: Skär kakorna längsmed i 2 delar vardera. Skär ev till bottnarna om de är ojämna. Spritsa krämen längs bottnens kanter, ca 2 dl. Stryk sedan ut till ett jämnt lager med en palett. 11. Lägg på en botten och upprepa. Avsluta med att lägga på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 1 timme. Låt resten av smörkrämen stå i rumstemperatur. 12. Bred resterande smörkräm ovanpå och runt om tårtan, använd gärna en palett. Ställ i kylen till servering.Vid servering: Garnera med tunt skurna citrusfrukter. Pudra över fl orsocker. Servera gärna med hinnfria klyftor av citrusfrukter till. Toppa tårtan med fi léade citrusfrukter.