Buffé 1
KLOROFYLLKICK MED ÄDELOST 1 gul lök 2 vitlöksklyf
tor 9 dl vatten Röda bär...xxxxxx xxxx Riktigt slät och len blir soppan i en blender, men stavmixer går också bra. FÖR 4 PERSONER 2 grönsaksbuljongtärningar 250 g färsk broccoli 200 g frysta gröna ärter 100 g färsk bladspenat 1/2 tsk sambal oelek finrivet skal och färskpressad juice av ½ lime olivolja salt TOPPING 1 avokado 75 g ädelost ½ msk färskpressad limejuice ½ dl rostade frön, t ex pumpa och solros olivolja flingsalt DRESSING 3 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger ½ tsk torkad timjan ½ tsk salt 1 krm svartpeppar ROSTAD POTATISSALLAD MED RÄDISOR Salladen blir vackrast med små potatisar, men har du större så rosta dem i mindre bitar. FÖR 6 PERSONER 900 g delikatesspotatis 4 salladslökar 1 knippe rädisor (200 g) 1 påse bladspenat (65 g) ½ dl grovhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225˚C. 2. Lägg potatisen med skalet kvar på en plåt med bakplåtspapper. 3. Ringla över 1 msk olja. Krydda med 1 tsk fl ingsalt. Blanda runt. Ställ i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka broccolibuketterna, skala och fi nstrimla stjälken (spar det strimlade till toppingen). Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt broccolibuketter, ärter och spenat. 2. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 5 minuter. Ta från värmen och mixa soppan med stavmixer eller i en blender. 3. Krydda med sambal oelek, limeskal, limejuice och ½ tsk salt. Späd eventuellt med mer vatten. 4. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Mosa ihop avokado med osten och limejuicen. 5. Toppa soppan i tallriken med oströra och strö över broccolistrimlor och frön. 4. Skär salladslöken i strimlor. Halvera rädisorna. 5. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. 6. Ta ut potatisen och låt svalna något. Blanda med dressingen. Tillsätt salladslök, rädisor, spenat och persilja. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Rött godis! Gröna egenskaper: Gröna ingridienser: - Ärter, kål och spenat De mörkgröna grönsakerna, till exempel grönkål, spenat,. Därför är dom bra: ärter och broccoli är rika på folat, mineralämnen och fi brer. Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna fi nns även K-vitamin som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid eſt ersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt. med pigg kryddning! Lätt rosa lammstek Pancetta & coppa Pancetta är rimmat, luſt torkat sidfläsk, ibland lättrökt. Coppa är en saltad, kryddad och torkad grisnacke. På ica.se/buff e fi nns mer info om italiensk chark. Salviagremolata En gremolata förstärker smakerna ytterligare. Blanda 1 dl hackad persilja, fi nrivet skal och juice av 1 citron, 2 msk olivolja och 1–2 fi nhackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt. Några blad hackad salvia ger gremolatan en spännande smakbrytning. Bjud till köttet. 10 B U F F É 4 • 201 4 Läckert fylld lammstek!