Buffé 1
A nna wendt bjuder in vännerna till ett vårkalas
i fransk stil. Rätter som kan förberedas är en bra försäkring för ett lyckat kalas där man som värd också kan vara med och njuta av sin fest. Komponenterna till primörsalladen kan förberedas, sedan går det snabbt att lägga ihop någon timme innan gästerna kommer. Pajen med getost och tomater kan göras några dagar i förväg, se bara till att den inte är kylskåpskall när den sätts fram på buff én. Ljumma den hellre försiktigt i ugnen. Soppa är inte det första man tänker på i buff ésammanhang, men ett glas av den här myntakryddade vårgröna ärtsoppan är både lite oväntat och oväntat gott! Lammfi lén steks och skivas, och vid servering är det bara att skeda över dressingen. En ostbricka måste förstås fi nnas på en fransk buff é, här tillsammans med en pigg morotsmarmelad. Och så en len yoghurtcrème med kompott på vårens första rabarber som sötsyrlig avslutning. Salade Niçoise à la Suèdoise PRIMÖRSALLAD MED VARMRÖKT LAX En somrig variant på den franska salladsklassikern Niçoise men med lax i stället för tonfi sk. De torkade tomaterna går bra att göra dagen före. FÖR 8 PERSONER (BUFFÉ) 500 g varmrökt laxfilé 1 ask körsbärstomater (250 g) 500 g färskpotatis 4 ägg 1 knippe späda morötter (ca 400 g) 1 knippe grön sparris (250 g) 1 knippe rädisor (ca 200 g) 1 liten rödlök 150 g blandad sallad 1 dl cocktailkapris 10 sardellfiléer salt nymalen svartpeppar DRESSING 3 sardellfiléer 2 vitlöksklyftor 2 msk färskpressad citronjuice 2 tsk honung 2 msk vit balsamvinäger ¾ dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Halvera tomaterna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt. Ställ in i mitten av ugnen och baka tills tomatsaften torkat in, det tar ca 1 timme. 3. Skölj och skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av, låt svalna och ställ kallt. 4. Dressing: Mixa sardellfi - léer, skalade vitlöksklyftor, citronjuice, honung, vinäger och 1 krm peppar med stavmixer. Tillsätt olivoljan i en fi n stråle under fortsatt mixning. Ställ åt sidan. 5. Koka äggen 7–8 minuter. Spola i kallt vatten, skala och dela i klyftor. Ställ åt sidan. 6. Ansa och skala morötterna. Bryt av den nedersta, torra delen på sparrisen och dela sparrisen på mitten. 7. Koka morötter och sparris mjuka, med lite tuggmotstånd kvar, i en kastrull med lättsaltat vatten. Börja med morötterna, de tar längst tid. 8. Dela potatis och rädisor på mitten. Skala, halvera och fi nstrimla löken. Hit kan förberedas. 9. Lägg upp potatis, sallad, äggklyftor, morötter, sparris, rädisor, rödlök, kapris, sardellfi léer och de ugnstorkade tomaterna på ett stort fat. Plocka laxen i bitar, lägg ovanpå. Häll över dressingen strax före servering. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. Mynta + ärter = gott! Tips! Passa på att rosta ett gäng extra tomater när du ändå gör till primörsalladen. Förvara i kylen och ta fram som tillbehör. Fulla av sommarsmak! Crème ninon à la menthe GRÖN ÄRTSOPPA MED MYNTA Bjud den lätta och luftiga soppan ljummen eller kall i glas eller små skålar. FÖR 8 PERSONER (BUFFÉ) 4 dl frysta gröna ärter 1 gul lök 1 msk vetemjöl 6 dl vatten 1 ½ msk konc kycklingfond 2 ½ dl matlagningsgrädde 1 msk hackad mynta 1 msk färskpressad citronjuice smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka löken. 2. Fräs löken i 2 msk smör på svag värme i en kastrull tills den mjuknat. Rör ner mjölet. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka på svag värme ca 10 minuter. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma, så behåller de den gröna färgen. Tillsätt myntan. 4. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Sila eventuellt för en helt slät soppa. Smaka av med citronjuice. Låt svalna och ställ soppan i kylen. 5. Servera soppan ljummen eller kall. B U F F É 4 • 201 4 19