Buffé 1
Grön gourmet KÅLVARIATION MED ÄPPLE OCH ROSTAD MA
NDEL Triss i kål! Broccolin blir till len crème, blomkålen steks knaprig i panna och svartkålen blir till frasiga chips. Elegant grön rätt med rena smaker. FÖR 4 PERSONER 1 broccoli (250 g) 1 blomkålshuvud (ca 800 g) 1 syrligt äpple (t ex granny smith) ca 1 liter frityrolja ca 100 g skuren svarteller grönkål 1 msk finhackad färsk timjan ½ dl sötmandel olivolja salt, flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär broccolin i bitar, även stammen. Ansa och skär blomkålen i buketter. 2. Dela, kärna ur och skär äpplet i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med vatten. 3. Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och mixa med 2 msk olivolja och 2 krm salt till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. 4. Hetta upp frityroljan till 180°C i en rymlig kastrull. Lägg i kålbladen, några åt gången, och Barnfavorit som fritera tills de blivit krispiga. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite fl ingsalt. 5. Stek blomkål, timjan och sötmandel i 2 msk olivolja i en stekpanna. Blomkålen ska få en lätt gyllene färg och bli mjuk men ha en liten kärna kvar. Smaka av med salt och peppar. 6. Lägg upp blomkålsfräset på ett fat eller en tallrik. Toppa med äppelskivor, klickar av broccolicrème och svartkålschips. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. också är fin i lunchlådan.... Alby xxxxxxxx x xxxxx Om Pi Le: Född i Vietnam 1989, flyttade med familjen till Ängelholm i tvåårsåldern. Har bland annat jobbat fem år i Danmark. Nu på Noga, lunchrestaurang och matstudio. Bor i Stockholm. Tog juniorguld vid mat-OS 2012. Lagkapten för juniorlaget. Om Sebastian Gibrand: Född i Helsingborg 1988. Bor i Stockholm. Tog juniorguld vid mat-OS 2012. Medlem i seniorlaget. Jobbat på flera kända krogar, senas pt å enstjärniga Oaxen. Satsar nu helt på egna företaget och på kocklandslaget. Triss i kål! Härligt tillbehör till kött, fisk eller fågel men kan också vara en egen rätt. TIPS! Svartkålen kan också ugnsrostas. Lägg bladen på en ugnsplåt. Olja dem lätt. Ugnstorka i 125°C ca 30 minuter, tills de är frasiga. B U F F É 4 • 201 2 • 201 4 29 FOTO LENNART WEIBULL