Buffé 1
PANCETTAFYLLD LAMMSTEK PÅSKFEST! SMAKFULL Ägg, si
ll och lax ska det vara till påsk. Här får du alla på samma förrättstallrik. Dessutom busenkla att laga. Påskens lammstek är lite pyssligare, men det är den värd! Helt klart en lammstek att impa med. Desserten är en påskgul klassiker som garanterat uppskattas av alla! Så god… Recept Sofi a Nilsson & Tony Wallin Styling Anna Wendt Foto Eva Hildén Smith SILLSALLAD MED ÄPPLE, SELLERI & PEPPARROT Här skär vi sillen i tunna skivor och låter en klassisk inlagd sill bli till en snygg sallad. FÖR 6 PERSONER 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) ½ liten rödlök ½ sötsyrligt äpple (t ex aroma eller jonagold) ½ selleristjälk 1 dl färskpressad apelsinjuice 1 ½ tsk vitvinsvinäger 1 tsk socker 1 tsk dijonsenap 1 msk riven pepparrot på tub olivolja mörkt rågbröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär löken i tunna skivor. Skala och kärna ur äpplet. Skär äpple och selleri i små, fi na tärningar. 2. Blanda apelsinjuice, vinäger, socker, senap, pepparrot, lök, äpple och selleri med 2 msk olja i en bunke. 3. Häll av sillen och skär den i tunna skivor. Blanda ner dem i bunken. Täck över och låt stå i kylen över natten. 4. Servera sillsalladen på en bit rågbröd. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpligt bröd används. 8 B U F F É 4 • 201 4 BAKAT ÄGG MED SNABB PRESSGURKA Len bakad äggkräm. Har du inte små glas som tål ugnsvärme så baka i äggskal. Se tips till höger. FÖR 6 PERSONER 5 äggulor 2 dl smetana salt, nymalen vitpeppar SNABB PRESSGURKA ½ gurka (200 g) ¼ dl ättiksprit (12 %) ½ dl socker ¾ dl vatten 2 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med gurkan. Blanda ättika, socker och vatten i en bunke. Rör tills sockret har lösts upp. 2. Dela, kärna ur och skär gurkan i små, fi na tärningar. Lägg ner i lagen. Tillsätt persiljan. Blanda och låt stå minst 30 minuter före servering. 3. Sätt ugnen på 125°C. 4. Vispa äggulor, smetana, 2 krm salt och 1 krm peppar slätt i en bunke. Fördela smeten i 6 små, ugnssäkra glas (à ca 1 dl). 5. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills äggsmeten har stannat. Låt svalna. 6. Toppa med pressgurkan (utan lag) strax före servering. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri smetana. Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot Sour supreme eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Innehåller ägg. KALLRÖKT LAX MED AVOKADO & WASABICRÈME Flörta japanskt i påsk! Bjud kallrökt lax med klassiska sushismaker. Gravad lax går också bra. FÖR 6 PERSONER 300 g kallrökt lax i skivor 2 avokador ½ msk rostade sesamfrön, gärna svarta ev gari (inlagd ingefära) krasse till garnering WASABICRÈME ½ dl crème fraiche ½ dl majonnäs 1 tsk wasabi finrivet skal av ½ lime 1 tsk färskpressad limejuice ½ krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ihop alla ingredienser till wasabicrèmen i en skål. 2. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skär i skivor. 3. Lägg upp avokado och lax på ett fat. Strö över sesamfröna. 4. Servera med wasabicrèmen och eventuellt gari. Garnera med krasse. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot Sour supreme eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Gör äggfri: välj äggfri majonnäs. SABAYON MED BÄR påsk! MENYN klassiskt på nytt sätt