Buffé 1
MÖTET Farfar Mannerström Som pappa och stjärnkock
fanns inte tiden att laga mat med barnen. I dag gör han inte om misstaget. Leffi och Kelly hänger garanterat med farfar när det är dags att fixa dagens lunch. – Släpp in barnen i köket, säger Leif Mannerström, aktuell som jurymedlem i Sveriges yngsta mästerkock. Text Lina Wallentinson Foto Stefan Edetoſt N u måste vi hjälpa till! Kelly och Leffi knäpper vant kockrockarna och tvättar händerna. Barnbarnen, som bor i Göteborg, är på besök över helgen hos farmor och farfar i Ulricehamn. När farfar Leif Mannerström går in i köket hänger Kelly och Leffi garanterat på. Leif plockar fram fi sk, ägg och ströbröd till dagens lunch i det avundsvärt rena köket. »Börja enkelt. Att få vara med och steka korv kan räcka. « – Man måste börja i ett rent kök, det predikar jag för barnbarnen hela tiden. Det är min själ inte lätt, men jag ger mig inte. Har man använt en visp eller stekspade kan man diska av och lägga tillbaka den. Och det är kanske just därför många stressade småbarnsföräldrar drar sig för att släppa barnen över kökströskeln runt middagsdags. Drömbilden av skrattande, charmigt nästippsmjöliga ungar som lugnt och kontrollerat rör i en bunke har sällan något med verkligheten att göra. I stället landar man, i bästa fall, med en äggskalsknastrig ugnspannkaka innan man kavlar upp ärmarna och tar tag i saneringsarbetet. Mästerkockens tips, tack! 24 B U F F É 4 • 201 4 – Börja enkelt. Att få vara med och steka korv kan räcka. Sedan kan man ge sig på en riktigt god köttfärssås, eller till och med rulla köttbullar. Eller som i dag, när fi skpinnar står på menyn. Leif breder ut en GöteborgsPosten på köksbänken. Han häller en hög mjöl direkt på tidningen, ställer fram en skål uppvispade ägg och sist en hög med ströbröd. Leffi är mjölansvarig, Leif doppar i ägg och Kelly kontrollerar ströbrödsstationen. När fi skpinnarna väl ligger i pannan är det bara att vika ihop och slänga tidningen. Fast faktum kvarstår, det är enklare att göra maten själv... – Då måste man som förälder fråga sig vad det är för något som är så viktigt att göra att man inte hinner låta barnen vara med i köket, säger Leif bestämt. Och tillägger något tystare: »Sa han som aldrig var hemma när barnen var små...« TROTS ALLT är Leif imponerad av dagens föräldrar, som i större utsträckning än tidigare generationer låter barnen vara med i köket. Så är också fokus på mat, matlagning och kockar en helt annan i dag. Säkert spelar kockprogrammen i teve en viss roll. Många av programmen har fl era yngre tittare. Men att det är så många barn som följer Sveriges mästerkock har förvånat Leif, som redan från första säsong varit med i juryn. LEIF MANNERSTRÖM Ålder: 73 år. Bor: Ulricehamn. Familj: Hustru Lilian, barnen Petronella och Sebastian med familjer, barnbarnen Kelly, 7, och Leif »Leffi«, 5, samt hunden Floyd. BAKGRUND: Tog nya franska köket till Sverige på 1970-talet med legendariska krogen Johanna. Drivit bland annat Sjömagasinet i Göteborg. Kokboksförfattare. JUST NU: Driver restaurang Kometen i Göteborg, Aktuell som jurymedlem i både Sveriges mästerkock och Sveriges yngsta mästerkock. – När jag var på Liseberg med Kelly och Leffi blev jag helt nedsprungen av barn som ville ha en autograf! Och nu när barnen fått sitt eget program i Sveriges yngsta mästerkock tror Leif att ännu fl er barn hittar in i köket. Dessutom hoppas han att de blir mer medvetna och ställer större krav, både hemma och i skolan. Leif har sedan fl era år tillbaka varit engagerad i debatten om de äldres matsituation. Skolmaten är han inte lika insatt i. Men generellt tycker han att det pratas för lite om hur det smakar, att maten