Buffé 1
SPARRIS MED EXTRA KRISP! Frida Willard i Sjövik t
ipsar om extra spänstig sparris. Skär av de torra nedre ändarna. Ställ i ett glas vatten i kylen några timmar eller till nästa dag. PYSSLA I PÅSK I påsk hoppar jag marsipankycklingar och äggmålning och går direkt på sushipysslet! → Tack för alla fi nurliga tips. Fortsätt mejla mig. Om ditt bidrag publiceras får du »Pluras grillbok« (Norstedts). Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Christina Sundien och Jenny Grimsgård Vårgrönt! FRÄSCH & SYRLIG LÄSKONAD »Jag älskar rivet citronskal. Men det blir mycket citron över. Nu gör jag lemonad och blandar med hälſt en kolsyrat vatten. Nästan som läsk, tycker barnen«, säger Karolina Seger i Stockholm. Koka upp 1 liter vatten och 2 dl socker. Låt svalna. Blanda ner 2 dl färskpressad citronjuice. Låt dra i kylen några timmar. Späd med kolsyrat vatten. Nyttigt snacks! ROSTADE SOJABÖNOR Sara Eriksson, Mölndal, gör eget nyttigt snacks. »Lägg 200 g torkade sojabönor i blöt över natten. Häll av vattnet och torka med hushållspapper. Blanda med 1 msk olja och strö över 1 ½ tsk salt och 1 tsk kajennpeppar. Rosta i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 40 minuter. Rör runt varje kvart. Stäng av ugnen och torka vidare i eſt ervärmen.« SOCKERSÖT SUSHI Gör godissushi i påsk. Ladda med marshmallows eller godissockerbitar, lakritssnören, geléfi skar och sura remmar. På pysselbolaget.se fi nns fler idéer för pysselsugna. Pyssla japanskt PANNKAKSRULLE MED RIV ÄGG I SKAL Fyll tvättade äggskal med lyxigt krämig äggröra. Toppa med rom, gärna vegetarisk tångkaviar, dill och crème fraiche smaksatt med rivet citronskal. Enkelt men lite kul sätt att servera, tycker Claes Aronsson i Bålsta. Bjud på ogräs i påsk – Påsken är bra ur ett grönt perspektiv. Till skillnad från julen är det inte så många mattraditioner som styr. Man kan göra lite som man vill, säger Karoline Jönsson, som bor på en gård utanför Ystad med en skock höns, två hästar och surdegen Degen II. Men visst gör vegetarianen Karoline »köttbullar«, fast på riven ost och solrosfrön. Receptet fi nns på Karolines blogg Det gröna skaff eriet. Och »sillen« fi xar Karoline genom att lägga zucchini eller aubergine, skurna i lagom »sillbitar«, en kvart i varm ättikslag. I övrigt blir påskbordet en hyllning till våren – gulbetssallad med de första späda rucolabladen från fönsterbrädan, nässelsoppa i små glas, äggsallad med kirskålspesto och paj på ramslök. – Det kryllar av ogräsprimörer i naturen nu! I dagarna kommer Karolines bok »Det gröna skaff eriet« (Bonnier Fakta). Alexandra Naumer i Lidköping blandar lingonsylt med rivna morötter som fyllning i utflyktspannkakorna. »Sött, gott tuggmotstånd och lite nyttigare. Ungarna gillar dem!« Vårdryck Slurp! Morotspimpa! SNABB PASKHA Från vår formgivare Irina Rönnskog, med fi nländskt påbrå, kommer tips på en snabbvariant av den klassiska ryska påskdesserten paskha. Vispa 1/2 paket (1 1/4 dl) vaniljvisp luſt igt och fast. Vänd ner 250 g kvarg (10 %), 2 msk socker, 1 dl hackad mandel, 1 dl korinter och 2 apelsiner (fi leade och skurna i bitar). Låt stå en timme i kylen. FOTO: MADELEINE JÖNSSON