Buffé 1
italiensk inspiration! Vild fänkål doſt ar spänna
nde, säger Sebastian, som gillar den lilla marknaden i Fano. GRÖNT da Italia Zucchini, tomat, aubergine, vitlök, citron, kronärtskocka, bönor, svartkål… Det italienska grönsakslandet är som en godisbutik. Häng med landslagskockarna Sebastian Gibrand och Pi Le till regionen Marche och låt dig inspireras av traditionellt grönt på nytt sätt. Text och foto Tony Wallin Recept Pi Le & Sebastian Gibrand Styling Victoria Nordström Matfoto Lennart Weibull D e sitter böjda över mobilerna och bläddrar. Tusentals matbilder passerar revy. Tävlingstallrikar som liknar små konstverk. Då och då tittar grabbarna upp och ser de olivträdsklädda kullarna med muromgärdade antika byar på topparna. – Tänk att bo här och ha allt utanför dörren, drömmer Sebastian. Odla för husbehov och kunna gå till marknaden. Bara laga mat och njuta! det är lätt att romantisera då man befi nner sig på den italienska landsbygden; det känns som att resa runt i ett smörgåsbord med delikatesser. Vardagen för Sebastian och kompisen Pi är lite mer hektisk. Långa krogpass, frilansuppdrag samt en massa tid till träning i matlag28 B U F F É 4 • 201 4 ning; alltså träning i att gelea, hitta nya smaker, uppläggningar etc. Allt dokumenteras noggrant och hamnar i mobilerna. Båda grabbarna är med i Sveriges kocklandslag, Sebastian i seniorlaget och Pi i juniorlaget. I november avgörs World Cup i Luxemburg, även kallat kock-VM för lag. Inför denna stortävling laddas det på många olika sätt. nu är sebastian och pi i Italien för att få inspiration och lära sig mer om framför allt grönsaker. De njuter av de enkla, genuina och rustika anrättningar som är så typiska för landets centrala delar. – Det är kanske inte så mycket nytt, men det är härligt att uppleva kärleken till maten och hur fantastiskt de enkla rätterna smakar, säger Pi. – Stora bitar av paprika, halva tomater och zucchini gratineras med ströbröd och parmesan, eller så fylls de med färs och gratineras. Lökar vinbakas, och broccoli och blomkål ångkokas. – Bittra blad används också fl itigt men rundas då av med något »mjukt« som kokt potatis, konstaterar Sebastian. I byn Fano besöker de torghandeln. Blasten från kålroten (cimo di rapa) och den vilda fänkålen är helt nya bekantskaper som senare kommer att användas fl itigt. Med kassarna fyllda med grönsaker får de låna ett krogkök och omsätta sina intryck i praktiken. Rätter som imponerar stort på de italienska gästerna! – Det är lätt att bli kreativ i den rätta miljön, konstaterar grabbarna med ett skratt! 3 GRÖNA RECEPT du inte får missa!