Buffé 1
Buffélabbet 5 MÅSTEN FÖR EN toppenbotten Den ska
vara enkel att baka, bli lätt, luftig och lagom söt. Dessutom villigt låta sig delas, utan att smula eller gå sönder, därefter fyllas och dekoreras. Ett omfattande bakande och smakande i Buffés provkök är över – låt oss presentera: världens bästa tårtbotten. Text Anna K Sjögren Foto Jenny Grimsgård I jakten på den optimala tårtbottnen gick vi noggrant tillväga. Vi studerade de vanligast förekommande recepten på luftiga tårtbottnar från kokböcker och receptsajter på nätet. Recept med smör eller margarin valde vi bort. En klassisk tårtbotten ska vara lätt och porös till skillnad från en sockerkaka, som ofta innehåller matfett. Sedan gick elvisparna varma i provköket. Bottnarna fick svalna, de delades i tre delar och fylldes med ett lager vaniljkräm och ett lager tinade hallon. Nästa dag garnerades de med grädde och radades upp på bänken några minuter innan provsmakarna, från Buffés redaktion, kom in i köket. Tårtorna testades blint. Efter otaliga tester kvalificerade sig fyra 32 B U F F É 4 • 201 4 bottnar till slutstriden. I finalätningen smögs även en tårta gjord på färdigköpta bottnar in. Den avslöjades dock direkt; de färdiga bottnarna är kompaktare och gör mera motstånd när man närmar sig med tårtspaden. De saknar också smaken av färska ägg som finns hos de hembakade. Vid betygsättningen bedömdes inte bara smak och konsistens utan även hur lättbakade bottnarna är och hur enkla de är att dela. I två av finalrecepten skulle man till exempel dela äggen i vitor och gulor och tillsätta de vispade vitorna sist. Ett av dessa gav en fin tårtbotten, i klass med vinnaren, men enkelheten hos den vinnande kakan gjorde att den knep åt sig några extra poäng. VÄRLDENS BÄSTA TÅRTBOTTEN GER 10 BITAR 4 ägg 2 dl socker 1 dl vetemjöl (60 g) 1 dl potatismjöl (80 g) 1 tsk bakpulver smör och mjöl till formen GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. 4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. 6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot 1 dl potatismjöl. Fri från laktos och mjölkprotein om formen smörjs med laktos-/mjölkfritt matfett. Innehåller ägg.