Buffé 1
Dogge Doggelito – Douglas León Ålder 38. Familj E
nsamstående med fyra barn. Bor I Alby, Botkyrka. Bakgrund Uppväxt i Alby. Svensk mamma, pappa från Venezuela. Utbildad kock innan hiphopkarriären i Latin Kings tog fart på 1990-talet. Gör just nu Studerar teologi. »Halvsvenne som jag är gillar jag att bryta den söta pajen med friska jordgubbar.« Välkommen till förorten! GRILLAD ENTRECÔTE MED CHIMICHURRI I Dogges tappning är den sydamerikanska dressingen chimichurri rejält citronsyrlig. FÖR 4 PERSONER 4 skivor entrecôte (à ca 150 g) 2 vitlöksklyftor (pressade) 1 tsk chiliflakes finrivet skal av 1 citron 1 dl färskpressad citronjuice salt, svartpeppar CHIMICHURRI 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar) 2 dl finhackad persilja 1 tsk chiliflakes 1 tsk torkad oregano finrivet skal av 1 citron 1 dl färskpressad citronjuice 1 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Låt köttet stå i rumstemperatur ca 30 minuter före tillagning. 2. Blanda vitlök, chilifl akes, citronskal och -juice med ½ tsk salt och 1 tsk svartpeppar i en skål. Gnid in köttet med kryddröran. 3. Chimichurri: Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Lägg i en bunke och blanda med persilja, chilifl akes, oregano, citronskal och -juice, olja och ½ tsk salt. 4. Grilla köttet ca 2 minuter per sida. 5. Ringla chimichurrin över köttet vid servering och bjud med den grillade salladen. ENSALATA VERDE Använd gärna en grillbricka eller grillwok så trillar grönsakerna inte genom gallret. Börja med fänkålen, som tar längst tid. FÖR 4 PERSONER 1 fänkål (ca 250 g) 2 buntar sparris (500 g) 1 knippe salladslök (ca 125 g) finrivet skal av 1 lime finrivet skal av ½ citron ½ dl färskpressad citronjuice olivolja salt, flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär fänkålen i tunna klyftor eller skivor. Bryt av den torra nedre delen av sparrisen. Skär resten i sneda, grova bitar. Skär salladslöken i likadana bitar. 2. Lägg grönsakerna i en bunke och blanda med 2 msk olja, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. 3. Lägg grönsakerna på en grillbricka/grillwok och grilla i 5–6 minuter. Vänd under tiden så att de får fi n färg runt om. 4. Lägg upp på ett fat. Strö på lime- och citronskal och ringla över citronjuicen. Avsluta med lite fl ingsalt och svartpeppar. B U F F É 4 • 201 2 • 201 4 15 DOGGES DULCE DE LECHE-PAJ Digestivebotten toppad med kolakrämen dulce de leche, grädde, banan och jordgubbar. Här behövs ingen ugn. GER 8–10 BITAR 2 burkar karamelliserad mjölk, koncentrerad och sötad (à ca 400 g) 150 g smör 200 g digestivekex 2 bananer ½ liter jordgubbar 3 dl vispgrädde 30 g finriven mörk choklad GÖR SÅ HÄR: 1. Smält smöret i en liten kastrull. 2. Mixa kexen till fi na smulor i en matberedare. Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. 3. Lägg smulorna i en bunke och rör ner det smälta smöret. 4. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en pajform, ca Dulce de leche-paj 28 cm i diameter. Ställ i kylen 30 minuter. 5. Öppna burkarna med den karamelliserade mjölken och bred över smulbottnen. 6. Skär bananer och jordgubbar i skivor. Fördela dem jämnt över pajen. 7. Vispa grädden. Bred ut den överst i formen. Garnera med riven choklad. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. Hittar du inte karamelliserad mjölk kan du koka egen dulce de leche av sötad, kondenserad mjölk. Se ica.se/buff e för recept.