Buffé 1
Perfekt på buff én Tarte au fromage de chèvre GET
OSTPAJ MED TOMAT OCH ROSTADE FRÖN Pajen vinner på att bakas en eller ett par dagar i förväg. Då »sätter« den sig och blir lättare att skära i fi na bitar. GER 12 BITAR (BUFFÉ) 100 g kallt smör 3 dl vetemjöl 2–3 msk kallt vatten smör till stekning salt, nymalen svartpeppar färsk timjan och rostade pumpakärnor till garnering FYLLNING 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 tsk torkad timjan 200 g getost av chèvretyp ca 250 g tomater, gärna olika färg och storlek ÄGGSTANNING 3 ägg 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1 dl riven västerbottensost 1 krm salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skär smöret i tärningar.Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. 2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaff el. Ställ i kylen 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk värmen till 175°C. 5. Fyllning: Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och fi nhacka vitlöken. 6. Fräs den gula löken mjuk i 1 msk smör på medelhög värme utan att den tar färg, ca 5 minuter. 7. Tillsätt vitlöken och 20 B U F F É 4 • 201 4 fräs ytterligare 5 minuter. Krydda med timjan, 1 krm salt och 1 krm peppar. 8. Lägg lökfräset i pajskalet. Smula/skiva getosten och strö över. 9. Skär tomaterna i skivor. Behåll eventuellt små tomater hela. Lägg på tomaterna. 10. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den över pajen. 11. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills äggstanningen har »stannat« och den har fått en vacker och gyllene färg, ca 45 minuter. 12. Ta ut pajen och låt den svalna. Hit kan förberedas. 13. Garnera pajen med timjan och pumpakärnor vid servering. FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. 5 kalasbra tips komplettera buffén med ett gott surdegsbröd, lyxigt knäcke och vackert upplagt smör, gärna fluffigt vispat med elvisp. skriv skyltar till rätterna eller berätta vad som finns på buffén. bygg buffén på höjden. Använd tårtfat på fot, lådor eller backar insvepta i duk. om det är många gäster, dela upp rätterna på flera fat. Ta fram ett åt gången. ett fat med uppskuren frukt är både vackert och gott att plocka från. MINISPETT MED RÄKOR & MELON Festliga små spett med limemarinerade räkor. För att göra melonkulor behövs ett kuljärn, men kuber är också snyggt. FÖR 8 PERSONER Tina och skala 1 kg frysta räkor med skal. Riv skalet av 1–2 lime. Pressa ut 2 msk limejuice och blanda med räkorna i en bunke. Dela, kärna ur och gröp ut kulor ur 2 meloner (t ex galia och cantaloupe). Eller skär melonerna i tärningar. Varva räkor och melon på spett. Lägg på ett fat och strö över lite limeskal, fl ingsalt och ev chilifl akes.