Buffé 1
Pots de rhubarbe et crème de yaourt YOGHURTCRÈME
MED RABARBER & HAVRESMUL Desserten påminner om en pannacotta men friskare i smaken. Med rabarberkompott och frasigt havresmul blir den drömgod. FÖR 8 PERSONER 2 gelatinblad ½ vaniljstång 3 dl vispgrädde 1 dl mjölk (3 %) 1 dl socker 2 dl matyoghurt (10 %) RABARBERKOMPOTT 300 g rabarber 4 msk socker ¼ tsk malen kardemumma 1 msk färskpressad citronjuice HAVRESMUL 1 ½ dl havregryn 2 msk ljus sirap 1 ½ msk smör GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. 2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda vaniljstång, frön, grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp och ta från värmen, lyft upp vaniljstången. 3. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i kastrullen. Låt svalna något. Rör ner yoghurten. 4. Fyll smeten i 8 små glas eller formar. Täck med plastfolie och ställ i kylen för att stelna minst 4 timmar. 5. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Blanda rabarber, socker och kardemumma i en kastrull. Värm på svag värme under lock tills det nästan mjuknat, 8–10 minuter. Smaka av med citronjuice och tillsätt mer socker om det behövs. Låt svalna. 6. Havresmul: Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman på medelhög värme under omrörning tills det fått färg. Låt svalna. Hit kan förberedas. 7. Ta ut yoghurtcrèmen minst 30 minuter före servering och toppa med rabarberkompott och havresmul vid servering. Rabarber hör våren till. Här med len yoghurtcrème och knaprigt smul. Ostbricka på franska TA UT UR kylen i god tid Fromages français et marmelade de carottes MOROTSMARMELAD MED INGEFÄRA Några riktigt goda ostar är aldrig fel på en buff é. Marmeladen får gott sting av ingefära. GER 8 DL 500 g morötter 1 msk finriven ingefära 5 dl vatten 8 dl syltsocker ½ vaniljstång 1 msk rom (kan uteslutas) 1 dl färskpressad citronjuice (ca 2 citroner) GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och riv morötterna grovt. 2. Blanda morötter, ingefära, vatten och syltsocker i en stor kastrull. 3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Tillsätt rommen. Koka upp och låt småkoka tills marmeladen tjockAlla goda ting är tre... Det gäller även ostar; med tre olika stilar fi nns det något för alla. Välj en smakrik hårdost, till exempel en lätt syrlig Cantal, gjord på komjölk. Med en lagrad blåmögelost på fårmjölk med smakstyrka och en mildare färsk getost blir det en fi n variation på ostbrickan. nat, ca 45 minuter. 4. Ta kastrullen från värmen. Mixa marmeladen med en stavmixer nästan helt slät. Smaka av med citronjuice. Tillsätt eventuellt mer vatten om marmeladen känns för tjock. 5. Skumma eventuellt marmeladen. Häll upp i rengjorda burkar med lock. Förvara i kylen. B U F F É 4 • 201 4 23