Buffé 1
»Nu är det barnens tur« Varför satsar ICA på att
få in ungarna i köket? – I det alltmer stressade samhälle vi lever i är det ibland svårt att hinna med varandra. Genom att laga mat med barnen kan vi på ett roligt och stimulerande sätt väcka intresset för sund och god mat samtidigt som vi får umgås, säger Håkan Sjöstrand. Men har vi det inte stressigt nog ändå, utan att behöva extra kladd i köket? – Det behöver inte vara så komplicerat. Låt barnen börja med salladen eller något som de gillar att få som en förrätt. Eller låt dem skära frukt till efterrätt. Det handlar om ge barnen förutsättningar så att köket blir en naturlig plats att vistas i. Du har egna barn, får de vara med i köket? – Ja, vi har tvillingarna Elsa och Ester, som är sju år. En av deras favoriter är att göra äggröra till frukost, vilket i sig är bra då vi vet hur viktig frukosten är. Det måste ju inte alltid vara middagsmaten. Har du sett några positiva effekter? – När de är med och lagar så ökar nyfi kenheten på att prova nya smaker. Vi har till exempel ofta färska bär och frukter efter maten och till mellanmål, och där fi nns det mycket spännande att upptäcka. Har du något eget exempel? – Senast i helgen när vi åkte från ett kalas sa Ester: »Nu längtar jag efter fräsch mat. Magen mår inte riktigt bra när det blir för mycket tårta.« Håkan Sjöstrand är marknadsdirektör på ICA Sverige AB. Vill man leka mästerkock hemma är det bra att ha e för äde. Det här är speciellt framtt Panering pågår! Kelly och Leffi lagar egna »fi skpinnar« tillsammans med farfar Leif Mannerström. kl taget av ICA, stolt sponsor av Sveriges yngsta mästerkock, i samarbete med TV4 och Shine. Tio kronor per förkläde går till Childhoods viktiga arbete världen över för att barn ska få vara barn. Håll utkik i butiken! faktiskt ska vara god, inte bara säker och näringsriktig. – Det fi nns otroligt duktiga matlagare i många skolor. Men det fi nns också de som gömmer sig bakom »vi har inga resurserfrasen«. Man kan uträtta stordåd med lite pengar, men det behövs jävlar anamma och man måste tycka det är roligt med matlagning. Därmed inte sagt att Leif tycker att de som håller i pengarna alltid har rätt. – Jag är så trött på politiker som ställer och styr men som aldrig hållit i en falukorv! – Men skriv nu inte att jag är butter eller att jag ryter till, tillägger han. Det är han nämligen också trött på att höra och menar i stället att han faktiskt bara säger vad han tycker. Men visst har han väl blivit lite mjukare på sistone, mästerkocken från västkusten? Har Sveriges yngsta mästerkock något med saken att göra? – Jo, det kan kanske ha spelat roll. Det fi nns så otroligt många fantastiska ungar i Sverige. Jag blir helt varm när jag tänker på dem. Som jury gäller det att lyssna på barnen, att tänka på hur man uttrycker sig och vilket kroppsspråk man använder. DET SOM IMPONERAT på Leif under inspelningen är barnens kreativitet och fantasi. Den måste man vara rädd om och uppmuntra. Även de egna barnbarnen visar prov på kreativitet. Leif tar fram mobilen och visar stolt en bild på Leffi s senaste skapelse, en chokladmousse – överdådigt dekorerad med frukostfl ingor och körsbärstomater. B U F F É 4 • 201 4 25