Buffé 1
NYTT & HETT! April I år ska det vara stort! DAGS
ATT TÄNDA GRILLARNA Redan i april premiärtänder vart femte svenskt hushåll grillen, enligt ICAs senaste undersökning. Och även om hälften av de tillfrågade i år säger sig vilja grilla mer grönsaker så lär en och annan rejäl köttbit hamna på gallret. Trenden för att grilla maffiga detaljer, gärna med benet kvar, bekräftas av Grillandslagets Karin Mattiasson. FOTO: JOEL WÅREUS – Man märker av intresset, och dessutom verkar folk våga lägga mer udda detaljer på grillen. Förra årets lansering av beer can chicken, där en marinerad kyckling grillas över en ölburk, var ett tecken i tiden. I år lanserar ICA under varumärket Utmärkt svenskt en nästan enkilos skiva entrecôte med benet kvar. Scan går på samma linje med en större lammskiva med ben och rejäla kotlettracks av rapsgris. Det viktigaste, enligt Karin, är att hålla koll på temperaturen när man grillar detaljer som kräver lite längre tid. När locket läggs på måste värmen ner så att köttet får gå klart på en lägre temperatur. Och när man har större detaljer underlättar det att mäta innertemperaturen. – Tänk bara på att inte sticka in mätnålen nära eventuella ben utan mitt i den tjockaste köttdelen, säger Karin. Grillandslagets Karin Mattiasson märker av intresset att grilla större detaljer. Instagramtävling TÄVLA OM 500 KR I MATCHECKAR! Skapa ett recept som innehåller endast följande ingredienser: Färs Bröd Ägg Crème fraiche Valfria grönsaker Olja och valfria kryddor Utmaningen i tävlingen ligger i att använda enbart de ovan nämnda ingredienserna då du komponerar din rätt. Laga rätten och fotografera den. Ladda upp bilden senast den 30 april på Instagram med hashtaggen #buff ebilden så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder i din kommentar. Se till att din profi l är öppen, annars kan vi inte se din bild. De tre bästa bidragen vinner 500 kronor var i matcheckar. Vinnarna kontaktas via Instagram den 16 maj. För fullständiga tävlingsvillkor, se ica.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. RESTAURANGTRENDER Juicigt och mustigt på krogen – Vi vill själva bestämma när vi ska dricka alkohol. Att gå på krogen ska inte vara synonymt med alkohol. Så förklarar sommelier Magnus Svensson på Restaurangakademien den rådande alkoholfria vågen som sköljer över dagens dryckeslistor, såväl i matsalar som i barer. Alla går förstås inte lika långt som Oaxen krog i Stockholm, där man lika gärna kan välja matchande juicepaket som vinpaket till sex- eller tiorättersmenyn. På krogen Åre Delikatess finns ett 30tal alkoholfria drycker att välja mellan. Mest säljs friska juicer, av till exempel hallon och grape. Namnet till trots satsar Lundakrogen Mat & Destillat stort på alkoholfritt. Med en bas på lätt kolsyrade äppeldrycker skapas friska drinkar. På restaurang Tant Anci och Fröken Sara i Sundsvall tar gästerna allt oftare ett glas Roomi som alternativ till rödvin. Leksandstillverkade Roomi görs på svarta vinbär och aroniabär, med en hint av fransk ek, svartpeppar och granskottssirap. Mat & Destillat, Lund FOTO: KRISTOFFER BÖRJESSON Åre Delikatess, Åre FOTO: JONAS KULLMAN Tant Anci och Fröken Sara, Sundsvall FOTO: DENNIS MÖLLERSTRÖM B U F F É 4 • 201 4 7 TÄVLA OCH VINN