Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius (föräldraledig), Sofi a Nilsson (vik), sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Irina Rönnskog Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs kort. Mer info på ica.se. Vinn 300 kr i matcheckar! 1. Dogge studerar just nu A. Psykologi B. Filosofi C. Teologi Nästa nummer kommer 16 maj Grill på verandan Jill Johnson bjuder in till barbecue i Nashville. På hemmaplan lägger vi fi skspett, laxburgare, blåmusslor och en hel del grönt på grillen. Och svalkar av oss med en frozen pint, öl i glassform! Jill med tjejkompisar grillar. Sköna smaker från USA. Fisk & skaldjur på grillen. 2. Det bakade ägget innehåller A. Vispgrädde B. Smetana C. Crème fraiche Ryska påsken Inled påskmiddagen med en rysk sillbakelse. Den påminner om en svensk sillsallad fast lite godare och mycket snyggare. Recept Vera Sjöström Foto Jenny Grimsgård RYSK SILLBAKELSE Precis som mamma i ryska Izhevsk varvar Vera Sjöström sillbakelser till påsk. FÖR 8 PERSONER Koka 4 potatisar och 4 rödbetor mjuka med skalet på. Låt svalna, skala dem. Skär potatisen i ½ cm stora tärningar. Skär 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) i tärningar. Skala och fi nhacka ½ rödlök. Skala, dela och kärna ur 1 syrligt äpple. Riv äpple och rödbetor grovt på rivjärn var för sig. Blanda 2 dl majonnäs och 1 dl vispgrädde till en jämn sås. Stansa ut 8 rundlar, 5 cm i diameter, ur skivor av osötat rågbröd. Bred lite sås på rundlarna. Varva sedan potatis, tärnad sill, rödlök och rivet äpple, med sås mellan varje lager. Toppa med rödbeta och strimlad gräslök. FÖR ALLA hittar du på ica.se. Läs mer om Vera på sid 5. 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ica.se/buff e – senast den 30 april vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 16 maj. 3. Karoline gör »köttbullar« på A. Bönor och majs B. Ost och solrosfrön C. Quornfärs och ägg 4. Leifs matglada barnbarn heter A. Leffi och Kelly B. Lars och Kajsa C. Loui och Klara 5. Italiensk hårdost på fårmjölk heter A. Manchego B. Pecorino C. Parmesan Tips! Plasthandskar är smart när du färgar marsipan. till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? B U F F É 3 • 201 4 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Partyprinsessa Vårens kalastårta nummer ett. Imponera med en proffsig prinsess med rabarberkompott, hemkokt vaniljkräm och jordgubbar. Recept Sofi a Nilsson Foto Jenny Grimsgård VIT PRINSESS MED RABARBER & JORDGUBBAR Följ tårtbottensreceptet på föregående sida, men smaksätt smeten med apelsin- och citronskal. Det lila bandet blir fi nast om man utgår från vit marsipan; med »naturfärgad« marsipan blir den lila färgen lite dovare. Ger 10 bitar 1 sats tårtbotten, recept på sid 32 (med finrivet skal av ½ citron och ½ apelsin) 200 g vit marsipan 4 dl vispgrädde ½ liter färska jordgubbar 1 färdigkavlat marsipanlock, gärna vitt röd och blå hushållsfärg florsocker till kavling och garnering Vaniljkräm 1 vaniljstång 1 ½ dl mjölk 1 ½ dl vispgrädde 3 msk socker 2 äggulor 1 msk majsstärkelse (Maizena) Rabarberkompott 250 g rabarber 250 g frysta, tinade jordgubbar 1 dl socker ½ tsk äkta vaniljpulver GÖR SÅ HÄR 1. Baka tårtbottnen enligt grundreceptet, men smaksätt smeten med fi nrivet citron- och apelsinskal. 2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt. 3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver. Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt. 4. Blanda 2 delar röd hushållsfärg med 1 del blå. Färga den vita marsipanen med detta tills den är lila. Lägg i plastfolie. 5. Vispa grädden fast. Blanda grädden med ½ dl av vaniljkrämen. Halvera jordgubbarna. 6. Bygg tårtan enligt monteringsanvisningen nedan. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd en glutenfri tårtbotten. Kontrollera innehållet i tårtlocket eller kavla eget lock av marsipan. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Innehåller ägg och mjölkprotein. Vårens goding! FILM VISAR HUR MAN GÖR På ica.se/buff e kan du se en fi lm som visar hur tårtan monteras och hur du enklast fi xar de smarta konditortipsen! Bygg tårtan så här 1. Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen. 2. Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl. 3. Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna. 4. Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med Monteringsanvisning händerna. Skär bort eventuell överfl ödig marsipan. 5. Dela den lila marsipanen i 2 bitar. Rulla ut till ca 25 cm långa rullar. Kavla ut varje rulle på lätt fl orsockrat underlag till en 2 mm tjock platta, ca 40 x 4 cm. Skär så att det blir ca 2 ½ cm breda »band« med raka kanter. Snurra försiktigt banden från mitten och lägg runt tårtan. Nyp ihop skarvarna. 6. Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje fl ik ytterligare en gång så det bildas 8 fl ikar. Vik försiktigt ut fl ikarna. Fyll »hålet« med jordgubbar. Sikta över lite fl orsocker. B U F F É 4 • 2 0 1 4 35 buf1404s32-35 Tårtan.k.indd 35 2014-03-24 10:20