Buffé 1
Partyprinsessa Vårens kalastårta nummer ett. Impo
nera med en proffsig prinsess med rabarberkompott, hemkokt vaniljkräm och jordgubbar. Recept Sofi a Nilsson Foto Jenny Grimsgård VIT PRINSESS MED RABARBER & JORDGUBBAR Följ tårtbottensreceptet på föregående sida, men smaksätt smeten med apelsin- och citronskal. Det lila bandet blir fi nast om man utgår från vit marsipan; med »naturfärgad« marsipan blir den lila färgen lite dovare. Ger 10 bitar 1 sats tårtbotten, recept på sid 32 (med finrivet skal av ½ citron och ½ apelsin) 200 g vit marsipan 4 dl vispgrädde ½ liter färska jordgubbar 1 färdigkavlat marsipanlock, gärna vitt röd och blå hushållsfärg florsocker till kavling och garnering Vaniljkräm 1 vaniljstång 1 ½ dl mjölk 1 ½ dl vispgrädde 3 msk socker 2 äggulor 1 msk majsstärkelse (Maizena) Rabarberkompott 250 g rabarber 250 g frysta, tinade jordgubbar 1 dl socker ½ tsk äkta vaniljpulver GÖR SÅ HÄR 1. Baka tårtbottnen enligt grundreceptet, men smaksätt smeten med fi nrivet citron- och apelsinskal. 2. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt. 3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver. Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt. 4. Blanda 2 delar röd hushållsfärg med 1 del blå. Färga den vita marsipanen med detta tills den är lila. Lägg i plastfolie. 5. Vispa grädden fast. Blanda grädden med ½ dl av vaniljkrämen. Halvera jordgubbarna. 6. Bygg tårtan enligt monteringsanvisningen nedan. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd en glutenfri tårtbotten. Kontrollera innehållet i tårtlocket eller kavla eget lock av marsipan. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Innehåller ägg och mjölkprotein. Vårens goding! Monteringsanvisning FILM VISAR HUR MAN GÖR På ica.se/buff e kan du se en fi lm som visar hur tårtan monteras och hur du enklast fi xar de smarta konditortipsen! Bygg tårtan så här 1. Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen. 2. Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl. 3. Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna. 4. Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överfl ödig marsipan. 5. Dela den lila marsipanen i 2 bitar. Rulla ut till ca 25 cm långa rullar. Kavla ut varje rulle på lätt fl orsockrat underlag till en 2 mm tjock platta, ca 40 x 4 cm. Skär så att det blir ca 2 ½ cm breda »band« med raka kanter. Snurra försiktigt banden från mitten och lägg runt tårtan. Nyp ihop skarvarna. 6. Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje fl ik ytterligare en gång så det bildas 8 fl ikar. Vik försiktigt ut fl ikarna. Fyll »hålet« med jordgubbar. Sikta över lite fl orsocker. B U F F É 4 • 201 4 35 Tips! Plasthandskar är smart när du färgar marsipan.