Buffé 1
italiensk inspiration! De små krispiga salladshuv
uden som kallas gemsallad passar fi nt att sota hastigt. Gemsalladen är också god att grilla snabbt. Sota salladen Att sota innebär att steka i en riktigt varm, torr stekpanna, det vill säga utan olja eller smör. Pecorino är en italiensk hårdost gjord på fårmjölk. Kusinen parmesan, gjord på komjölk, är ett gott alternativ. –Vad säger du om den här doſt en? Pi och kompisen Sebastian imponeras av marknadens starka doſt er. sotat & bakat Perfekt tillbehör UGNSBAKAD TOMAT MED SOTAD SALLAD OCH MYNTADRESSING Genom att tomaterna tillagas länge i låg temperatur förstärks smaken kraftigt. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Skär varje tomat i 4 klyftor. Lägg dem med skinnsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. 3. Skala och fi nhacka vitlöken. Strö vitlök, timjanblad och socker över tomaterna. 4. Ugnsbaka dem i mitten av ugnen ca 2 timmar. Låt överfl ödig vätska rinna av på hushållspapper när tomaterna är klara. 5. Strimla myntan och blanda med citronjuice, 1 dl olja,1 krm salt och ½ krm peppar i en bunke. 6. Ansa och dela salladslöken FÖR 4 PERSONER 8 plommontomater 2 vitlöksklyftor ¼ kruka timjan 1 msk socker ½ dl plockade myntablad ½ dl färskpressad citronjuice 125 g salladslök 2 gemsalladshuvuden 50 g pecorino olivolja salt, flingsalt, nymalen svartpeppar på längden. Dela gemsalladen på längden. 7. Hetta upp en stekpanna, helst en gjutjärnspanna. Lägg sallads-löken med snittytan nedåt i pannan. Sota dem så att de blir lite svarta, det tar 2–4 minuter beroende på storlek. Gör på samma sätt med salladen. 8. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Hyvla över osten. Ringla över myntadressingen. Avsluta med lite fl ingsalt och peppar. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: ersätt osten med t ex laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: ersätt osten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. 30 B U F F É 4 • 201 4