Buffé 1
Pi och Sebastian om: Klassiker i ny tappning ÖRTG
RATINERAD AUBERGINE MED MOZZARELLA OCH SARDELLMAJONNÄS Aubergineskivor gratineras med ett grönt örttäcke och italienska ostar. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skär auberginen på längden i ca 2 cm tjocka skivor. Picka dem med en gaff el. Pensla snittytorna med olja. Lägg i en ugnssäker form. Krydda med ½ tsk salt och ½ krm peppar. 3. Skala vitlöken och plocka örterna. 4. Mixa vitlök och örter med ½ dl olivolja med stavmixer eller i en matberedare till en fast röra. Tillsätt ströbröd och parmesan. Fortsätt mixa till ett »smul«. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det känns för torrt. 5. Fördela brödsmulet över aubergineskivorna. Bryt mozzarellan i små bitar och lägg på. 6. Gratinera i mitten av ugnen tills auberginen känns mjuk och osten fått lite färg, ca FÖR 4 PERSONER 2 små auberginer (ca 600 g) 1 vitlöksklyfta 1 kruka persilja 1 kruka basilika 1 dl ströbröd 1 dl riven parmesan 1 mozzarella (125 g) olivolja salt, nymalen svartpeppar 20 minuter. Ringla över lite olivolja. Servera med sardellmajonnäsen. SARDELLMAJONNÄS Med sardellpaste går det fort att vispa ihop majonnäsen. Men hittar du ingen tub i butiken så ersätt med två fi nhackade sardeller. GER CA 1 ½ DL. GÖR SÅ HÄR: Vispa ihop 1 rumsvarm äggula, 1 tsk dijonsenap, 2 tsk sardellpaste (på tub) och ½ tsk vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt 1 ½ dl matolja, först droppvis sedan i en tunn stråle, under fortsatt vispning. Skala och fi nriv ½ vitlöksklyfta och rör ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Matinspiraton Kollar mycket matböcker. Marco Pierre Whites »White Heat« är bäst, en klassisk pionjär för den rockiga matlagningen. Facebook och Instagram. Resor och matmöten. Trender Mer asiatiskt. Tekniker och smakkombinationer som översätts till det nordiska köket. Allt ska ha en twist; det räcker inte bara med saltat, picklat etc. Mer grönt! Gröna favoriter Asiatiska kålsorter som pak soi, groddar, broccoli och baljväxter som ger protein! Egentligen allt grönt ovan mark. Och citron är en stor favorit! lyxigt grönt FÖR ALLA Örtgratinerad aubergine med mozzarella. Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd. Använd laktosfri mozzarella eller ersätt den med t ex laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd. Ersätt mozzarellan med tofu och välj mjölkfritt hårdostalternativ. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. FÖR ALLA Sardellmajonnäs. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. B U F F É 4 • 201 4 31 TIPS! GRATINERA mera, se ica.se.