Buffé 1
Julens sma ker GODARE JUL Fira jul med mycket grö
nt. Bjud gravlaxen med gurksallad och toppa ägghalvorna med picklad blomkål. Rostad brysselkål med brynt mandelsmör, krispig rödkål och bakad selleri med stiltoncrème passar till skinka och spjäll – men klarar sig också fint på egen hand. PS. Viktigt tips från redaktionen – missa inte chokladbollen med apelsin och kokos! RECEPT INGELA PERSSON FOTO LENNART WEIBULL STYLING EMMY LUNDSTRÖM GRAVAD LAX, GURKSALLAD & FÄNKÅLSSTRÖSSEL Toppa laxen med fräsch gurka och kryddig fänkål. Gör sallad och strössel i förväg och lägg ihop strax före servering. FÖR 6–8 PERSONER 300 g gravad lax i skivor 1 gurka 1 msk färskpressad citronjuice 1 tsk flytande honung 2 msk hackad dill ½ tsk mortlade fänkålsfrön ½ dl solrosfrön olivolja salt, malen svartpeppar plockad dill till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala gurkan och gröp ut kärnhuset med en sked. Skär gurkan i »trekantsbitar«. 2. Vispa ihop citronjuice, honung, dill, 3 msk olivolja, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ner gurkan i dressingen. 3. Rosta fänkålsfrön och solrosfrön i 1 tsk olja i en stekpanna i ett par minuter tills de får färg. Salta lätt. 4. Fördela laxskivorna på ett fat. Skeda över gurksalladen, strö över fröströssel och toppa med dill. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÄGGHALVA MED PICKLAD BLOMKÅL & DILLMAJONNÄS Blomkålen vinner på att picklas några dagar i förväg. Koka gärna äggen dagen före så går det snabbt att lägga ihop rätten. GER 16 ÄGGHALVOR 8 ägg ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 3 dl små blomkålsbuketter 1 dl majonnäs 1 msk finhackad dill smörgåskrasse till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp ättika, socker och 1½ dl vatten till en lag. Häll den varma lagen över blomkålsbuketterna. Låt svalna och låt stå minst 4 timmar. 2. Mjukkoka äggen. Spola dem kallt. Skala och halvera äggen. 3. Blanda majonnäs och dill. 4. Dela äggen, skär av en tunn skiva MJUKKOKA ÄGG Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen, låt sjuda i 8–9 minuter. Ta upp äggen och kyl dem i kallt vatten. Se även buffélabbet, Buffé nr 3, 2016, på ica.se/buffe. 10 BUFFÉ 12 • 2017 undertill så de står stadigt. Lägg halvorna på ett fat. 5. Häll av lagen och låt blomkålen rinna av. Blanda med dillmajonnäsen. 6. Klicka röran på ägghalvorna och strö över klippt krasse. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.