Buffé 1
» Vi känner oss privilegierade som får göra det h
är. « Redan första gången de sågs dök frågan om jobb upp. Hur skaffar man sig ett jobb i Trosa? Jenni och Linda bokade ett möte med Arbetsförmedlingen, som förklarade vilka möjligheter som finns för nyanlända. Språket är en viktig del, och praktik på en arbetsplats ett sätt att lära sig språket. Så från andra matlagningstillfället har alltid ett par lokala företag och idrottsklubbar medverkat. Nya kontakter har skapats. – Det är få av dem som varit med och lagat mat som inte har någon praktikplats på ett lokalt företag just nu. Dessa tillfällen har nästan fungerat som en inofficiell arbetsintervju, säger Jenni. SEDAN FÖRSTA matlagningstillfället har de haft fyra träffar till. Från svensk husmanskost gick de snabbt vidare till syrisk och arabisk mat. Arabisk pizza, tabbouleh, samak harra (fisk med paprika), kibbeh (bulgur och nötfärsbollar) och bazella riz (ris med ärter) har det blivit. Andra gången de sågs stod vinbladsdolmar på menyn. – De var grymt goda. Då fick Linda och jag stå och rulla dem, och det tyckte alla var väldigt underhållande – vi var nog ganska långsamma. Det som är skönt i det här projektet är att vi får både ge och ta. Vi lär oss alla något av varandra, säger Jenni. I DECEMBER SES de för sjätte gången. Svensk julmat står på menyn, och även syriska och arabiska festmaträtter. Massor av gott, med andra ord. Men den största effekten av initiativet har ändå handlat om allt annat än maten. – Att vi känner igen varandra och att vi kan prata är så värdefullt. Och att vi alla känner att vi har en samhörighet i och med att vi bor i samma stad, oavsett vårt ursprung från början, säger Linda. Mohamad Halawani och Sarah Masri hjälps åt att laga potatismos. Diana Masri förbereder för köttbullar. BUFFÉ 12 • 2017 21